Şirket Yetkililerinden Birinin Vekaleti ile Şirket Adına İtirazda Bulunulması


İtiraz ve Şikayet, Menfi Tespit, İstirdat davaları, İtirazın Kaldırılması ve İtirazın İptali davaları, İlamlı, İlamsız Takip, İcra Takibi Hakkında Temel Bilgiler, Takibin Kesinleşmesi, Taahhüdü İhlal vb.
Cevapla
Kullanıcı avatarı
Hepsihukuk
Mesaj Panosu Yöneticisi
Mesajlar: 2291
Kayıt: 28 Mar 2021, 13:29
İletişim:

Şirket yetkililerinden birinin vekaleti ile şirket adına itiraz edilmesi halinde, vekile bu konuda “icazet verilmediği” ispat edilmediği sürece bu itiraz geçersiz kabul edilemez ise de; alacaklı vekilinin bu hususu icra mahkemesine şikayet olarak getirmesi halinde duruşma açılarak anılan “icazet” durumu belirlenip şikayetin buna göre sonuçlandırılması gerekir.


Yargıtay 12. Hukuk Dairesi, Esas: 2010/6373, Karar: 2010/6219 İçtihat






"Yukarıda tarih ve numarası yazılı mahkeme kararının onanmasını mutazammın 18/01/2010 tarih, 2009/30055 Esas, 2010/795 Karar sayılı daire ilamının müddeti içinde tashihen tetkiki alacaklı vekili tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye gönderilmiş olmakla okundu ve gereği görüşülüp düşünüldü :

KARAR : Borçlu G____ ve T____ İnşaat Yatırım Turizm ve Ticaret Anonim Şirketi hakkında genel haciz yolu ile takibe geçildiği, şirket yetkililerinden Z____ T____'nın şahsı adına verdiği vekaletname eklenerek, Av. Ç____ K____ tarafından şirket adına borca itiraz edildiği, icra müdürlüğünce bu itiraz üzerine takibin durdurulduğu anlaşılmaktadır. Alacaklı vekili Z____ T____'nın tek başına temsil yetkisi bulunmadığını, şirket adına verilmiş vekalet de olmadığından, itirazın şirket adına yapılmış sayılamayacağını belirterek icra müdürü kararının iptali ile takibin devamı yönünde karar verilmesini istemiştir. Dosya içinde bulunan Beyoğlu 9. Noterliğinin 16/01/2008 tarih 01520 yevmiye sayılı sirkülerinden anlaşıldığı üzere borçlu şirket Z____ T____ ve V____ F____ G____'ın müşterek imzaları ile temsil edilmektedir. Şirket yetkililerinden birinin vekaleti ile şirket adına itiraz edilmesi halinde, vekile bu konuda "icazet verilmediği" ispat edilmediği sürece bu itiraz geçersiz kabul edilemez ise de, alacaklı vekilinin bu hususu icra mahkemesine şikayet olarak getirmesi halinde duruşma açılarak anılan "icazet" durumu belirlenip şikayetin buna göre sonuçlandırılması gerekirken eksik inceleme ile evrak üzerinde ret kararı verilmesi isabetsizdir. Mahkeme kararının bu nedenle bozulması gerekirken onandığı görülmekle alacaklı vekilinin karar düzeltme isteminin kabulüne karar verilmesi gerekmiştir.

KARAR : Alacaklı vekilinin karar düzeltme isteminin kabulü ile Dairemizin 18/01/2010 tarih, 2009/30055 Esas, 2010/795 sayılı onama kararının kaldırılmasına, mahkeme kararının yukarıda yazılı nedenlerle İİK 366 ve HUMK'nun 428. maddeleri uyarınca (BOZULMASINA), 16.03.2010 gününde oybirliğiyle karar verildi."
Cevapla
  • Benzer Konular
    Cevaplar
    Görüntüleme
    Son mesaj

“Genel İcra Hukuku” sayfasına dön