Takip Talebinde Takip Yolu Olarak Haciz İbaresinin Yazılmaması -- Aşırı Şekilcilik

İtiraz ve Şikayet, Menfi Tespit, İstirdat davaları, İtirazın Kaldırılması ve İtirazın İptali davaları, İlamlı, İlamsız Takip, İcra Takibi Hakkında Temel Bilgiler, Takibin Kesinleşmesi, Taahhüdü İhlal vb.
Cevapla
Kullanıcı avatarı
Hepsihukuk
Mesaj Panosu Yöneticisi
Mesajlar: 2248
Kayıt: 28 Mar 2021, 13:29
İletişim:

T.C.
YARGITAY
12. Hukuk Dairesi

ESAS NO : 2009/24456
KARAR NO : 2010/5823



Yukarıda tarih ve numarası yazılı mahkeme kararının müddeti içinde temyizen tetkiki alacaklı vekili tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye gönderilmiş olmakla okundu ve gereği görüşülüp düşünüldü :

Alacaklı vekili tarafından, 23.03.2009 tarihli takip talebinde 17.210 TL kira alacağının tahsili ve kiralanan gayrimenkulün tahliyesi isteğiyle başlatılan ilamsız takibe karşı borçlu ödeme emrine itiraz etmeyerek takibin kesinleştiği anlaşılmıştır.

Borçlunun tebliğ edilen ödeme emrine rağmen borcun ödenmemesi üzerine, alacaklının yapabileceği tek seçenek, cebri icra müessesinin en önemli unsurlarından haciz müessesini harekete geçirmek olup, somut olayda da alacaklı vekili, bu talepte bulunmuştur.

Takip talebinde alacağının tahsilini isteyen alacaklının, borçlu tüzel kişi olmadığından iflas yolunun seçilmesi olabileceği de düşünülemez. Bu durumda icra yoluyla tahsili isteği, ayrıca “Haciz” talebini de kapsar. Aksinin kabulü aşırı şekilcilik olup hak kaybına sebebiyet verebileceği gibi, icra sisteminin işleyişini de zora sokar. Kaldı ki İİK.un 58. maddesinde takip talebinde nelerin yazılacağı açıkça belirtilmiş olup haciz isteminin yazılacağı sayılmamıştır. Ayrıca, borçluya gönderilen örnek 13. ödeme emrinde borcun belirlenen süre de ödenmemesi halinde, alacaklının haciz talep edebileceği ihtarı yer almaktadır.
Açıklanan nedenlerle borçlunun şikayetinin reddi yerine kabulü doğru görülmemiştir.

SONUÇ : Alacaklı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile mahkeme kararının yukarıda yazılı nedenlerle İİK 366 ve HUMK’nun 428. maddeleri uyarınca (BOZULMASINA), 15.03.2010 gününde oybirliğiyle karar verildi.
Cevapla
  • Benzer Konular
    Cevaplar
    Görüntüleme
    Son mesaj