13. Hukuk Dairesi 2019/4030 E. , 2019/10554 K.
'İçtihat Metni'
MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi
KARAR
Dava, davalıların başkan, yönetim kurulu ve denetim kurulu üyesi ile dernek üyesi oldukları tüzel kişiliği sona eren dernek ile davacı şirket arasındaki satış sözleşmesinden kaynaklanan alacağın tahsili için başlatılan icra takibine vaki itirazın iptali istemine ilişkindir. Satılan malın miktarı ve bedeli hususunda taraflar arasında ihtilaf bulunmamaktadır. Uyuşmazlık, derneğin tüzel kişiliğinin sona ermesi nedeniyle ödenmesi gereken miktardan davalıların sorumlu olup olmadığına ilişkindir. Bu kapsamda, derneğin borcundan dernek yönetim kurulu ve üyelerinin sorumlu olup olmadığının Dernekler Hukuku kapsamında değerlendirilmesi gerektiğinden, hükmü temyizen inceleme yürürlükte bulunan işbölümü uyarınca Yargıtay 8. Hukuk Dairesi’nindir.
Her ne kadar, Hukuk İşbölümü İnceleme Kurulu’nun 10.07.2019 tarih, 2019/751 E.-2019/691 K. sayılı ilamı ile dosya Dairemize gönderilmiş ise de, maddi hatanın giderilerek görevli dairenin belirlenmesi için dava dosyasının Yargıtay Hukuk İşbölümü İnceleme Kurulu’na gönderilmesine karar vermek gerekmiştir.
SONUÇ: Görevli dairenin belirlenmesi için dava dosyasının Yargıtay Hukuk İşbölümü İnceleme Kurulu’na GÖNDERİLMESİNE, 31/10/2019 gününde oybirliğiyle karar verildi.
13. Hukuk Dairesi 2019/4030 E. , 2019/10554 K.
-