16. Hukuk Dairesi 2015/20411 E. , 2018/2955 K.

Kilitli
Kullanıcı avatarı
İctihat

16. Hukuk Dairesi 2015/20411 E. , 2018/2955 K.

'İçtihat Metni'

MAHKEMESİ :ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ

Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen hükmün Yargıtay'ca incelenmesi istenilmekle; temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldı, inceleme raporu ve dosyadaki belgeler okundu, GEREĞİ GÖRÜŞÜLDÜ:
Yargıtay bozma ilamında özetle; 'mahkemece tarafların karşılıklı olarak dayanaklarını oluşturan tapu kayıtlarının, toprak tevzi komisyonu çalışmaları sonucunda oluştuğu ve uygulanabilir haritaları bulunduğu halde uyuşmazlığın çözümünde haritaların esas alınmadığı belirtildikten sonra, tarafların karşılıklı olarak dayanaklarını oluşturan tapu kayıtlarının oluşumuna esas alınan toprak tevzi komisyonu haritasının mahallinde uygulanması, Toprak tevzi komisyonu çalışmaları sırasında taşlık olarak bırakılan bölüm yönünden de yerel bilirkişi ve tanıklardan olaylara dayalı bilgi alınması, bu bölümün kim tarafından hangi tarihten beri hangi sınırlarla ve ne şekilde kullanıldığı, zilyetliğin kimden kime geçtiği ve karşılıklı taraflara ait olan bölümler arasındaki ortak sınırın nereden geçtiğinin sorulup saptanması, keşfe katılacak uzman fen bilirkişisinden keşif ve uygulamayı izleyip denetlemeye olanak verir toprak tevzi komisyonu dağıtım haritası ile ... paftasını çakıştırmalı şekilde gösteren, aynı harita üzerinde zemindeki kullanım durumu işaretlenmiş ayrıntılı rapor alınması, bundan sonra; toprak tevzi komisyonu dağıtım haritası kapsamında kalan bölümden dağıtım haritasına değer verilerek, dağıtım haritasının dışında kalan bölümler yönünden de yerel bilirkişi ve tanıklarca bildirilen ortak sınır esas alınarak bir karar verilmesi' gereğine değinilmiştir. Mahkemece bozma ilamına uyularak yapılan yargılama sonunda davacı ... ve müştereklerinin davasının kısmen kabulüne, birleşen dosya davacısı ... ve müştereklerinin davasının reddine, 11.09.2014 havale tarihli fen bilirkişi tarafından hazırlanan rapor ve eki krokide (C) harfi ile gösterilen 3.431,23 metrekare yüzölçümündeki taşlık alan ile (E) harfi ile gösterilen 9.058,46 metrekare yüzölçümündeki bölümün davacılar adına kayıtlı 129 ada 50 parsel sayılı taşınmaza eklenmek suretiyle tapuya tesciline karar verilmiş; hüküm, davalı ... ve müşterekleri ile davalı ... vekili tarafından temyiz edilmiştir.
Dosya içeriğine, mahkemece hükmüne uyulan bozma kararında açıklandığı gibi işlem yapılıp sonucuna göre hüküm verilmiş olmasına, delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına göre yerinde bulunmayan temyiz itirazlarının reddi ile usul ve yasaya uygun olan hükmün ONANMASINA, ... harçtan muaf olduğundan harç alınmasına yer olmadığına, aşağıda yazılı bakiye nispi temyiz karar harcının temyiz eden davalı ... ve müştereklerinden alınmasına, 26.04.2018 gününde oybirliği ile karar verildi.

Kilitli