Trafikten Men Tutanağı ile Rehnin Paraya Çevrilmesi Yoluyla Takip Yapılamayacağı


Menkul ve Gayrimenkul Haczi, Kıymet Takdiri ve Muhafazası, Yediemin İşlemleri, Haczi Kabil Olan ve Olmayan Mallar, İstihkak İddiaları, Hapis Hakkı Uygulamaları.
Cevapla
Kullanıcı avatarı
Hepsihukuk
Mesaj Panosu Yöneticisi
Mesajlar: 2291
Kayıt: 28 Mar 2021, 13:29
İletişim:

8. Hukuk Dairesi 2015/2689 E. , 2015/7318 K.


"İçtihat Metni"

MAHKEMESİ : İstanbul 4. İcra Hukuk Mahkemesi
TARİHİ : 24/10/2013
NUMARASI : 2013/414-2013/756

Yukarıda tarih ve numarası yazılı Mahkeme kararının müddeti içinde temyizen tetkiki davacı tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden Daire'ye gönderilmiş olup, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve dosya içerisindeki tüm belgeler okunup incelendikten sonra işin gereği görüşülüp düşünüldü:


KARAR

Alacaklı tarafından İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü Bölge Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü'nce düzenlenen trafikten men tutanağına dayalı olarak, otopark (yedieminlik) ücretinin tahsili amacıyla; İİK'nun 270. maddesi gereğince hapis hakkının kullanılması ve defterinin tutulması talebiyle İcra Dairesi'ne başvurulması, İcra Dairesi'nce talep kabul edilerek defterin tutulması ve bilahare talep üzerine de menkul rehninin paraya çevrilmesi yolu ile takip başlatılması üzerine borçlu süresinde İcra Mahkemesi'ne başvurmuştur. Borçlu dilekçesinde takip dayanağı belge ile rehnin paraya çevrilmesi yolu ile takip başlatılamayacağını belirtip, mükerrer takip yapıldığı ve istenen miktarın fahiş olduğundan bahisle takibin iptalini istemiştir. Mahkemece, otopark ücretinin Adalet Bakanlığı'nca tespit edilen ücret tarifesine göre belirlenmesine karar verilmiş, borçlu tarafından karar temyiz edilmiştir.

Alacaklı talebini İİK 270. maddesine dayandırmıştır. İİK'nun 270. maddesinde; ''Kiralayan evvelce yapılması lazımgelen icrai takibi yapmadan haiz olduğu hapis hakkının muvakkaten muhafazası için icra dairesinin yardımını isteyebilir. İcra dairesi üzerlerinde hapis hakkı bulunan eşyanın bir defterini yapar ve rehinleri paraya çevirme yoluyla takip talebinde bulunması için kiralayana on beş günü geçmemek üzere münasip bir mühlet verir.'' hükmü düzenlenmiştir.

Somut olayda, alacaklının talebinin dayanağını oluşturan borçlu ile aralarında düzenlenmiş bir kira sözleşmesinin bulunmadığı, talep dayanağı yapılan 14.12.2007 tarihli trafikten men tutanağının 2981 sayılı Karayolları Kanunu'nun 34. maddesi gereğince düzenlendiği ve 6 ay içinde aracın teslim edilen otoparktan alınmaması halinde 5335 sayılı Kanunu'nun ek 14 maddesi gereğince Milli Emlak tarafından gereğinin yapılacağı ihtarını içerdiği görülmektedir.

Bu durumda Mahkemece, anılan belge ile İİK'nun 270. maddesine dayalı olarak taşınır rehninin paraya çevrilmesi yolu ile takip yapılamayacağı nazara alınarak takibin iptaline karar verilmesi yerine yazılı şekilde sonuca gidilmesi isabetsizdir.

SONUÇ: Borçlunun temyiz itirazının kabulü ile mahkeme kararının yukarıda yazılı nedenlerle İİK 366. ve HUMK'nun 428. maddesi uyarınca BOZULMASINA, taraflarca HUMK.nun 388/4. (HMK m.297/ç) ve İİK' nun 366/3.maddeleri gereğince Yargıtay Daire ilamının tebliğinden itibaren ilama karşı 10 gün içinde karar düzeltme isteğinde bulunulabileceğine, 01.04.2015 gününde oy birliğiyle karar verildi.
Cevapla
  • Benzer Konular
    Cevaplar
    Görüntüleme
    Son mesaj

“Haciz ve Kıymet Takdiri” sayfasına dön