TRT Mallarının Haciz


Menkul ve Gayrimenkul Haczi, Kıymet Takdiri ve Muhafazası, Yediemin İşlemleri, Haczi Kabil Olan ve Olmayan Mallar, İstihkak İddiaları, Hapis Hakkı Uygulamaları.
Cevapla
Kullanıcı avatarı
Hepsihukuk
Mesaj Panosu Yöneticisi
Mesajlar: 2291
Kayıt: 28 Mar 2021, 13:29
İletişim:

Takip dosyasının incelenmesinde; şikayetçi alacaklı tarafından borçlu hakkında ilamlı icra takibi başlatıldığı, icra emrinin borçlu TRT'ye 18.04.2018 tarihinde tebliğ edildiği, takibin kesinleştiği, alacaklının haciz ihbarnamesi gönderilmesi yönündeki talebinin icra müdürlüğünün 29.12.2020 tarihli kararıyla 2954 sayılı Kanun'un 59. maddesi gereğince reddedildiği, müdürlüğün bu kararının şikayete konu edildiği görülmüştür.

İcra ve İflas Kanunu'nun 82. maddesinin 1. fıkrasında; "Devlet malları ile mahsus kanunlarında haczi caiz olmadığı gösterilen mallar haczedilemez." hükmü yer almaktadır. İİK'nun 82/1. maddesi anlamında haczedilemezlik "devlet malları" ve "özel yasalarında haczi caiz olmadığı gösterilen mallar" için söz konusudur.

Dairemizce yapılan değerlendirmelere göre; 2954 sayılı Türkiye Radyo ve Televizyon Kanunu'nun 59. Maddesinde "Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu'nun malları ve her çeşit mevcutları Devlet malı sayılır'' hükmü düzenlenmiş ise de; söz konusu Kanunda Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu'nun mallarının ve gelirlerinin haczedilemeyeceğine ilişkin özel bir hükmün bulunmadığı, borçlu Kurum'un Bütçe Kanunu'nda sayılan genel ya da katma bütçeli daireler arasında yer almadığı, dosya kapsamı, ileri sürülen istinaf sebepleri dikkate alındığında mahkemenin vaka ve hukuki değerlendirmesinde usul ve esas yönünden yasaya aykırılık olmadığı ve hükümde kamu düzenine aykırılık bulunmadığı anlaşıldığından davalı borçlu vekilinin istinaf başvurusunun HMK'nın 353/1-b.1 maddesi gereğince esastan reddine karar vermek gerekmiş, aşağıdaki hüküm kurulmuştur. (Ankara BAM 19.HD'nin T E:2021/788, K:2021/1641)
Cevapla
  • Benzer Konular
    Cevaplar
    Görüntüleme
    Son mesaj

“Haciz ve Kıymet Takdiri” sayfasına dön