18. Hukuk Dairesi 2015/10262 E. , 2016/8021 K.
'İçtihat Metni'
MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi
Vek.Av.Harun Toker
KISITLI : Sultan Yelmer
VASİ : ...
KAYYIM : ...
Dava dilekçesinde, kısıtlı adına kayıtlı olan taşınmaz hissesi ile ilgili işlemlerin yapılması için kayyıma izin ve yetki verilmesi istenilmiştir. Sulh hukuk mahkemesince davanın kabulüne karar verilmiş, bu karara kayyım tarafından itiraz edilmiştir. İtiraz üzerine asliye hukuk mahkemesince denetim makamı sıfatıyla itirazın reddine karar verilmiş, bu karar kayyım tarafından temyiz edilmiştir.
Y A R G I T A Y K A R A R I
..... sayılı ilamı ile .... Türk Medeni Kanununun 405.maddesi uyarınca kısıtlanmış, kendisine ... vasi olarak atanmıştır. Kısıtlı ve vasinin hissedar olduğu taşınmaz üzerine arsa karşılığı inşaat sözleşmesi yapma talebi nedeniyle ....Karar sayılı kararı ile ... kayyım tayin edilmiştir. Arsa karşılığı inşaat sözleşmesinin tarafı olan şirket, iskan ruhsatı almak ve tapuda devir işlemlerini yapmak üzere kayyıma izin verilmesi talebinde bulunmuş, bu talep vesayet makamınca 08.01.2015 tarihinde kabul edilmiştir. Kayyım tarafından karara itiraz edilmiş, vesayet makamı itirazı yerinde görmeyerek dosyayı asliye hukuk mahkemesine göndermiştir. Denetim makamı olan asliye hukuk mahkemesince itirazın reddine karar verilmiş, bu karar kayyım tarafından temyiz edilmiştir.
Türk Medeni Kanunu'nun 488. maddesi 'İlgililer, vesayet makamının kararlarına karşı, tebliğ gününden başlayarak on gün içinde denetim makamına itiraz edebilirler. Denetim makamı, gerektiğinde duruşma da yaparak bu itirazı kesin karara bağlar'' hükmünü içermektedir. Açıklanan Yasa hükmü uyarınca denetim makamı kararı kesin olduğundan, temyiz kabiliyeti bulunmamaktadır. Bu nedenle temyiz isteminin REDDİNE, temyiz peşin harcının istek halinde temyiz edene iadesine, 16.05.2016 gününde oybirliğiyle karar verildi.
18. Hukuk Dairesi 2015/10262 E. , 2016/8021 K.
-