18. Hukuk Dairesi 2016/309 E. , 2016/3521 K.

Kilitli
Kullanıcı avatarı
İctihat

18. Hukuk Dairesi 2016/309 E. , 2016/3521 K.

'İçtihat Metni'

MAHKEMESİ :Sulh Hukuk Mahkemesi

Dava dilekçesinde, kısıtlıya ait taşınmazın satışına izin verilmesini istemiştir. Mahkemece davanın kabulüne karar verilmiş, hüküm vasi tarafından temyiz edilmiştir.

Y A R G I T A Y K A R A R I

Vasi, vesayeti altındaki kısıtlının malik olduğu taşınmazın satışına izin verilmesini istemiş, vesayet makamınca kısıtlıya ait taşınmazın satışına izin verilmiş, karar vasi tarafından bedelin fahiş olduğu gerekçesi ile temyiz edilmiştir.
Vasi, taşınmazın tespit edilen satış bedelini fahiş bulduğu gerekçesi ile temyiz talebinde bulunmuştur. Taşınmazın satışına izin verme görevi vesayet makamına aittir. (TMK.444/1-2, 462.md) Türk Medeni Kanununun 397. maddesinde de denetim makamı görevinin asliye hukuk mahkemesine ait olduğu hükme bağlanmıştır. Vesayet makamınca istem uygun görülerek, kısıtlıya ait taşınmazın satışına izin verilmiştir. Temyiz talebi bedele yöneliktir. Açıklanan bu hukuki düzenlemelere göre; temyiz dilekçesinin denetim makamı olan asliye hukuk mahkemesine gönderilmesi ve denetim makamınca TMK 488. maddesi gereğince bu konuda kesin bir karar verilmek üzere dosyanın mahkemesine İADESİNE, 01.03.2016 gününde oybirliğiyle karar verildi.

Kilitli