18. Hukuk Dairesi 2015/21903 E. , 2016/3250 K.
'İçtihat Metni'
MAHKEMESİ :Tüketici Mahkemesi
Dava dilekçesinde, eğitim hizmeti sözleşmesinden kaynaklanan alacağın tahsili amacıyla başlatılan takibe vaki itirazın iptali ile %40 icra inkar tazminatının davalıdan tahsili istenilmiştir. Mahkemece davanın reddine karar verilmiş, hüküm davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
Y A R G I T A Y K A R A R I
Temyiz isteminin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü:
Davacı, davalının kendileri tarafından işletilen eğitim kurumunda öğrencilik yaptığını, eğitim hizmet faturasının ödenmediğini, alacağın tahsili için başlatılan icra takibine itiraz edildiğini ileri sürerek itirazın iptalini, %40 icra inkar tazminatı ödemesine karar verilmesini istemiş; mahkemece, sözleşmenin veli sıfatıyla imzalansa dahi sözleşmenin konusu olağan eğitim gideri olduğundan yasa gereği borcun veli üzerinde doğması gerektiği bu durumun istisnası olan hakim izninin alınarak çocuğu borçlandırır şekilde sözleşme yapıldığı da iddia ve ispat edilemediği gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir.
Davacı, davalının 2008-2009 yıllarında kendisinin işlettiği özel okulda öğrenim gördüğünü, velisi ile yapılan sözleşme bulunduğunu, hizmetin davalıya verildiğini iddia ederek bu davayı açmıştır. Davalının velisi ile yapılan sözleşme davalıya velayeten yapılmıştır Hizmet davalıya verildiğine göre borç davalının borcudur. Dava tarihinde reşit olan davalı hakkında açılan davada hukuka aykırı bir yön bulunmamaktadır. Mahkemece işin esası incelenerek sonucuna uygun bir karar verilmesi gerekirken yanlış değerlendirme sonucunda yazılı şekilde hüküm kurulması doğru görülmemiştir.
Bu itibarla yukarıda açıklanan esaslar gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün HUMK.nun 428.maddesi gereğince BOZULMASINA, temyiz peşin harcının istek halinde temyiz edene iadesine, 25.02.2016 gününde oybirliğiyle karar verildi.
18. Hukuk Dairesi 2015/21903 E. , 2016/3250 K.
-