20. Hukuk Dairesi 2019/4521 E. , 2019/7489 K.

Kilitli
Kullanıcı avatarı
İctihat

20. Hukuk Dairesi 2019/4521 E. , 2019/7489 K.

'İçtihat Metni'
MAHKEMESİ: ..... Bölge Adliye Mahkemesi 17. Hukuk Dairesi
Taraflar arasındaki davanın yapılan duruşması sonunda kurulan hükmün Yargıtayca incelenmesi davalı ... tarafından istenilmekle, süresinde olduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra dosya incelendi, gereği düşünüldü:
K A R A R
Dava dilekçesinde, .....mahallesinde bulunan 1086 ada 14 parsel sayılı taşınmazda yeni bina nedeni ile yönetim planı tesis edildikten sonra ilk tesis edilen planın iptal edilerek yerine yeni bir yönetim planının tapuya tescil edildiğini, arsa sahiplerinin kat karşılığı inşaat sözleşmesi nedeniyle şirket yetkilisi..... ve diğer şirket çalışanlarına düzenleme şeklinde vekaletname verdiklerini, bu vekaletnamenin resmi ve rutin işlerin yürütülmesi amacıyla verilmesine rağmen yönetim planı değişikliğinin de bu kişiler tarafından yapıldığının, şirket yetkilis....29/04/2016 tarih ve ....nolu başvurusu ile yönetim planı değişikliği yaptığını, bu işlem sırasında vekaletten azleden davacıların vekaletnamelerinin de kullanıldığını, yapılan işlemde gerekli çoğunluğun da sağlanamadığını, yetkisiz temsille yapılan işlemin kanununun emredici hükümlerine aykırı olması nedeniyle geçersiz olduğunu, dava konusu yönetim planı değişikliğinde kanuna ve imar mevzuatına aykırı hükümlerin bulunduğunu, yönetim planı değişikliğinin 2. maddesinde 2,7/7,9/d ve 12/a. maddelerinde kat karşılığı inşaat sözleşmesine, onaylı mimarı projeye, imar mevzuatına ve kanuna aykırı hükümlerin yer aldığını belirterek öncelikle yönetim planı değişikliğinin işlemin tümünün iptaline, planın tümünün iptalinin şart olduğu düşünülmez ise 2,7/7,9/d ve 12/a. maddelerinin iptaline karar verilmesi istenilmiştir.
Mahkemece davanın kabulüne, '....' adresinde bulunan ..... sokak 39 nolu apartmanın 20/04/2016 tarihli yönetim planı değişikliğine ilişkin 2, 7/7, 9/d, 12/a maddelerinin iptaline karar verilmiş, hüküm davalı ... vekili tarafından istinaf edilmesi üzerine ..... Hukuk Dairesi 2018/119 E. - 2019/144 K. sayılı ilamı ile başvurunun esastan reddine karar vermiş, verilen bu karar davalı ... vekili tarafından temyiz edilmiştir.
Dava yönetim planının iptali istemine ilişkindir.
Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı kanıtlar ile yasal gerektirici nedenlere ve HMK 355. maddesindeki kamu düzenine aykırılık halleri resen gözetilmek üzere istinaf incelemesinin, istinaf dilekçesinde belirtilen sebeplerle sınırlı olarak yapılacağı kuralına uygun biçimde inceleme yapılıp karar verilmiş ve verilen kararda bir isabetsizlik görülmemiş olmasına göre yerinde olmayan bütün temyiz itirazlarının reddi ile usul ve kanuna uygun hükmün HMK 370/1. maddesi gereğince ONANMASINA, HMK 302/5 ve 373. maddeleri uyarınca dosyanın ilk derece mahkemesine, kararın bir örneğinin de bölge adliye mahkemesi hukuk dairesine gönderilmesine, aşağıda yazılı onama harcının davalı ...'e yükletilmesine 16/12/2019 günü oy birliğiyle karar verildi.

Kilitli