4. Hukuk Dairesi 2016/9408 E. , 2018/6659 K.
'İçtihat Metni'
MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi
Davacı ... vekili Avukat ... tarafından, davalı ... aleyhine 21/08/2015 gününde verilen dilekçe ile staj eğitimi nedeniyle alacak istenmesi üzerine mahkemece yapılan yargılama sonunda davanın reddine dair verilen 01/03/2016 günlü kararın Yargıtayca incelenmesi davacı vekili tarafından süresi içinde istenilmekle temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra tetkik hakimi tarafından hazırlanan rapor ile dosya içerisindeki kağıtlar incelenerek gereği görüşüldü.
Dava, staj eğitimi nedeniyle alacak istemine ilişkindir. Mahkemece davanın reddine karar verilmiş hüküm, davacı tarafından temyiz edilmiştir.
Davacı, ... Lisesinde öğrenci iken, ... Anaokulunda staj yaptığını, ancak davalı kurumun 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu'nun 25. maddesi uyarınca ödenmesi gereken staj ücretini ödemediğini belirterek staj ücret alacağının tahsilini istemiştir.
Davalı, davacının staj yaptığı dönemde kurumun işletme olmadığını, ücret almaya hak kazanamayacağını belirterek davanın reddi gerektiğini savunmuştur.
Mahkemece, idarenin iç yazışmalarında staj yapılan anaokullarının işletme olarak geçmesinin sözü edilen okulları 3088 sayılı kanun kapsamında işletme kapsamına almayacağı gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir.
3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu’nda, ... Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’nde ve ... Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği’nde mesleki eğitim, beceri eğitimi, staj, sosyal güvenlik ve ücret hususları tanımlanmıştır. 'Staj' ve 'Beceri eğitimi' ile ilgili olarak yasal düzenlemelerdeki tanımlamalar farklı olsa da özü itibarıyla, mesleki ve teknik eğitim veren kurumlarda okuyan öğrencilerin, teorik bilgilerinin yanı sıra uygulamalı teknik eğitim almaları, ileride icra edecekleri meslek konusunda deneyim ve beceri kazanmaları ve genellikle de okul dışında yapılan eğitimi ifade etmektedir. 3308 sayılı Kanun’da yapılan tanımlamalarda, bu eğitimin işletmelerde mesleki eğitim olarak, ... Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’nde ise staj olarak tanımlanmış olması sonucu değiştirmez.
Dosya kapsamından, davacının ... öğrenci iken, ... Anaokulunda staj yaptığı hususunda bir uyuşmazlık bulunmadığı anlaşılmaktadır. Şu durumda mahkemece, davacının staj yaptığı süre zarfında izinli veya raporlu geçen günlerin olup olmadığının tespiti için staj devam çizelgesi getirtilmesi ayrıca staj yapılan birimde çalışan personel sayısının belirlenmesi ve buna göre değerlendirme yapılarak hüküm kurulması gerekirken yersiz gerekçeyle davanın reddine karar verilmiş olması doğru değildir. Kararın bu nedenle bozulması gerekmiştir
SONUÇ: Temyiz edilen kararın yukarıda gösterilen nedenlerle BOZULMASINA ve peşin alınan harcın istek halinde geri verilmesine 05/11/2018 gününde oy birliğiyle karar verildi.
4. Hukuk Dairesi 2016/9408 E. , 2018/6659 K.
-