7. Hukuk Dairesi 2016/10999 E. , 2016/8947 K.
'İçtihat Metni'
Mahkemesi :İş Mahkemesi
Dava Türü : Alacak
YARGITAY İLAMI
Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen hükmün, Yargıtay'ca incelenmesi davalı vekili tarafından istenilmekle, temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dosya incelendi, gereği görüşüldü:
1-Dosyadaki yazılara, hükmün Dairemizce de benimsenmiş bulunan yasal ve hukuksal gerekçeleriyle dayandığı maddi delillere ve özellikle bu delillerin takdirinde bir isabetsizlik görülmemesine göre davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazlarının reddine,
2-Davacı iş akdinin davalı tarafça haklı bir neden olmadan 27.05.2013 tarihinde feshedildiğini iddia etmesi nedeniyle kıdem ve ihbar tazminatı ile fazla mesai, ulusal bayram genel tatil, yıllık izin ücreti ve ücret alacağını talep etmiştir.
Davalı, davacının iş akdine, araçta mallar yüklü iken alkol aldığının görülmesi üzerine haklı nedenle son verildiğini beyanla davanın reddi gerektiğini savunmuştur.
Mahkemece davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
İş sözleşmesinin, işçinin kendi isteği ile veya işini savsaması sonucu işin güvenliğini tehlikeye düşürmesi nedeniyle ve haklı olarak işverence feshedilip feshedilmediği noktasında taraflar arasında uyuşmazlık bulunmaktadır.
4857 sayılı İş Kanununun 25 inci maddesinin (II) numaralı bendinin (ı) alt bendinde, işçinin isteği ile ya da işini ihmal etmesi sonucu işyerindeki işin güvenliğini tehlikeye düşürmesi hali işverenin haklı fesih nedenleri arasında gösterilmiştir.
İş güvenliği hükümleri, işçi sağlığı ve güvenliğini korumaya yönelik titizlikle uyulması gereken kurallardır. Bu konuda işverenin alması gereken tedbirlerin yanında işçinin de yükümlülükleri vardır. İşçinin kasıtlı bir davranışı ya da görevini savsaması sonucu işin güvenliği yönünden bir tehlike meydana gelmesi durumunda, işveren açısından derhal “haklı nedenle fesih hakkı” ortaya çıkar.
İşçinin bu konuda uyarılması veya hatırlatmada bulunulmasına gerek olmadığı gibi, belli bir zararın oluşması da gerekmez. Aynı bentte belirtilen işçinin otuz günlük ücretinin tutarıyla karşılanamayacak bir zarar vermesi, işin güvenliğini tehlikeye düşürmekten bağımsız bir fesih nedenidir.
Güvenlik hizmeti veren bekçinin uyuması veya görev yerini terk etmesi, yanıcı ve patlayıcı maddelerin bulunduğu yerde yasaklanmış olmasına rağmen sigara içilmesi, basınçla veya yüksek ısıyla çalışabilir bir cihazın kontrolü ile görevlendirilen işçinin görevini savsaması gibi durumlar, işin güvenliğini tehlikeye düşüren davranışlara örnek olarak verilebilir.
Somut olayda davacı, iş akdinin davalı tarafça haklı bir neden olmadan 27.05.2013 tarihinde feshedildiğini iddia etmiş, davalı ise davacının iş akdine, kullandığı araçta mallar yüklü iken alkol alırken görülmesi üzerine haklı nedenle son verildiğini savunmuştur. Davalı taraf 03.05.2013 tarihinde gerçekleşen, davacının iş akdinin feshine konu olayla ilgili savunmasını davacıdan aynı tarihte istediğine ve davacının savunma vermekten imtina ettiğine dair tutanak tanzim etmiş, bunun üzerine de davacıya 3 gün içinde savunmasını vermesi için Mersin 3. Noterliği'nin 08.05.2013 tarih, 10432 yevmiye no'lu ihtarnamesini göndermiş ve bu ihtarname 22.05.2013 tarihinde davacıya tebliğ edilmiştir. 24.05.2013 tarihli savunma yazısında davacı 03.05.2013 tarihinde mesaisi sırasında Buse Tekel isimli işyerinde içki içmediğini, yanında ...'ın bulunduğunu ve ona işi öğrettiğini, o sırada hesap ve para işlerini onun takip ettiğini beyan etmiştir. Davalı tanığı ... yargılama aşamasındaki beyanında “O gün davacıyla birlikte çalışıyorduk. dağıtımda kullandığımız aracı o gün ben kullanıyordum. İşimiz bitti. Son işimizdi. Büfeyi işleten kişi, bize ne içeceğimiz sordu. Ben kola aldım, davacı da son nokta olduğu için bir bira içeceğini söyledi. İçmeye başladıktan sonra ... büfeye geldi. Ben büfenin dışındaydım, davacı büfe içindeydi. İsmet beyle davacı konuştular, ne konuştuklarını duymadım. Akabinde davacıyla birlikte şirkete döndük. dönerken de arabayı ben kullandım. Arabayı bıraktık ve ben şirketten ayrıldım.” şeklinde beyanda bulunarak davacının mesai saati içerisinde içki içtiğini doğrulamıştır. Davacının mesai saatleri içerisinde bulunduğu yerler işyeri olarak sayıldığından, mesai saati içerisinde alkol almasının haklı nedenle fesih sebebi olduğu ve davalının, 24.05.2013'te savunmasını veren davacının, 27.05.2013'te, yani 6 günlük hak düşürücü süre içerisinde iş akdine son vermiş olduğu düşünülmeden yanılgılı değerlendirme ile hak düşürücü sürenin kaçırıldığı kanaati ile feshin haksız olduğuna karar verilerek kıdem ve ihbar tazminatı taleplerinin kabulüne karar verilmesi hatalı olup bozma nedenidir.
SONUÇ: Temyiz olunan kararın, yukarıda açıklanan nedenle BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde davalıya iadesine, 21/04/2016 gününde oybirliğiyle karar verildi.
7. Hukuk Dairesi 2016/10999 E. , 2016/8947 K.
-
- Benzer Konular
- Cevaplar
- Görüntüleme
- Son mesaj
-
- 0 Cevaplar
- 11 Görüntüleme
-
Son mesaj gönderen Ictihat
-
- 0 Cevaplar
- 30 Görüntüleme
-
Son mesaj gönderen Ictihat
-
- 0 Cevaplar
- 24 Görüntüleme
-
Son mesaj gönderen Ictihat
-
- 0 Cevaplar
- 21 Görüntüleme
-
Son mesaj gönderen Ictihat
-
- 0 Cevaplar
- 6 Görüntüleme
-
Son mesaj gönderen Ictihat
-
- 0 Cevaplar
- 18 Görüntüleme
-
Son mesaj gönderen Ictihat
-
- 0 Cevaplar
- 5 Görüntüleme
-
Son mesaj gönderen Ictihat
-
- 0 Cevaplar
- 6 Görüntüleme
-
Son mesaj gönderen Ictihat
-
- 0 Cevaplar
- 12 Görüntüleme
-
Son mesaj gönderen Ictihat
-
- 0 Cevaplar
- 9 Görüntüleme
-
Son mesaj gönderen Ictihat