7. Hukuk Dairesi 2016/34393 E. , 2016/20361 K.
'İçtihat Metni'
Mahkemesi :İş Mahkemesi
Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen hükmün, Yargıtay'ca incelenmesi davalı ... vekili tarafından istenilmekle, temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dosya incelendi, gereği görüşüldü:
Davacı vekili, haklı veya geçerli neden olmadan iş akdinin davalı işverence kötü niyetli olarak feshedildiğini belirterek, feshin geçersizliğine ve davacının işe iadesine karar verilmesini istemiştir.
Davalı vekili, davacının görevi gereği saklamakla yükümlü olduğu bilgileri başkaları ile paylaştığını, iş sözleşmesinin haklı nedenle feshedildiğini savunarak haksız açılan davanın reddini talep etmiştir.
Mahkemece, davacının üzerine atılı gizlilik ilkesini ihlal etmesi durumunun somut olarak ispatlanamadığı, davacının çalıştığı süre boyunca baştan beri davalı ... çalışanı olduğu gerekçesiyle davanın kabulü ile davacının davalı ... bünyesinde işe iadesine karar verilmiştir.
4857 sayılı İş Kanunu’nun 18. maddesi işverene, işçinin davranışlarından ve yeterliliğinden kaynaklanan nedenlerle iş sözleşmesini feshetme yetkisi vermiştir. İşçinin davranışlarından kaynaklanan fesihte takip edilen amaç, işçinin daha önce işlediği iş sözleşmesine aykırı davranışları cezalandırmak veya yaptırıma bağlamak değil onun sözleşmesel yükümlülükleri ihlale devam etmesi, tekrarlaması rizikosundan kaçınmaktır. İşçinin davranışları nedeniyle iş sözleşmesinin feshedilebilmesi için, işçinin iş sözleşmesine aykırı, sözleşmeyi ihlal eden bir davranışının varlığı gerekir. İşçinin kusurlu davranışı ile sözleşmeye aykırı davranmış ve bunun sonucunda iş ilişkisi olumsuz bir şekilde etkilenmişse işçinin davranışından kaynaklanan geçerli bir fesih söz konusu olur. Buna karşılık, işçinin kusur ve ihmaline dayanmayan sözleşmeye aykırı davranışlarından dolayı işçiye bir sorumluluk yüklenemeyeceğinden işçinin davranışlarından kaynaklanan geçerli fesih nedeninden de bahsedilemez.
İşçinin davranışlarından ve yeterliliğinden kaynaklanan nedenler, aynı yasanın 25. maddesinde belirtilen nedenler yanında, bu nitelikte olmamakla birlikte, işyerlerinde işin görülmesini önemli ölçüde olumsuz etkileyen nedenlerdir. İşçinin davranışlarından veya yetersizliğinden kaynaklanan nedenlerde, iş ilişkisinin sürdürülmesinin işveren açısından önemli ve makul ölçüler içinde beklenemeyeceği durumlarda, feshin geçerli nedenlere dayandığını kabul etmek gerekecektir.
İşçinin davranışlarından kaynaklanan fesih sebebi, işçinin kusurlu bir davranışını şart koşar.
Dosya içeriğine göre somut olayda, davacının davalı Belediyenin hizmeti kapsamında işletilen kadın sığınma evinde kalmakta olan bir kadının şahsi durumu hakkında kurum dışındaki kişilerle bilgi paylaşılmasından haberdar olmasına rağmen duruma müdahale etmediği, hatta bu durumun oluşmasına yardımcı olduğu yönünde iddialar bulunduğu, iddiaların yine kurumda çalışan ve sığınma evinde kalan kadının süreçlerini takip ile sorumlu sosyal çalışmacılar tarafından somut verilerle ileri sürüldüğü, bu nedenle fesih konusu iddiaların ciddi boyutta olduğunun anlaşıldığı, davacının eylemlerinin işyeri çalışma düzenini bozduğu ve olumsuz etkilediği, bu aşamadan sonra işverenden davacı ile çalışma ilişkisini sürdürmesi beklenemeyeceğinden davacının davranışlarından kaynaklanan işveren feshi geçerli nedene dayanmakla davanın reddi gerekirken yazılı gerekçe ile davanın kabulü hatalıdır.
4857 sayılı İş Yasası'nın 20/3. maddesi uyarınca Dairemizce aşağıdaki şekilde karar verilmiştir.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan gerekçe ile
1-Mahkemenin kararının BOZULARAK ORTADAN KALDIRILMASINA,
2-Davanın REDDİNE,
3- Alınması gerekli 29,20 TL harçtan peşin alınan 27,70 TL harcın mahsubu ile bakiye 1,50 TL harcın davacıdan tahsili ile Hazineye gelir kaydına,
4- Karar tarihinde yürürlükte bulunan A.A.Ü.T. uyarınca davalılar yararına taktir olunan 1.800,00 TL ücreti vekaletin davacıdan alınarak davalılar... verilmesine,
5- Davacı tarafından karşılanan yargılama giderinin üzerinde bırakılmasına,
6-Davalı ... tarafından yapılan posta ve davetiye gideri, tanık ve bilirkişi ücretinden ibaret olan toplam 434,60 TL yargılama giderlerinin davacıdan tahsili ile davalı ... Başkanlığına verilmesine,
7- Sarf edilmeyen gider avanslarının taraflara iadesine,
8-Peşin alınan temyiz harcının isteği halinde davalıya iadesine, 01/12/2016 tarihinde oybirliği ile KESİN olarak karar verildi.
7. Hukuk Dairesi 2016/34393 E. , 2016/20361 K
-
- Benzer Konular
- Cevaplar
- Görüntüleme
- Son mesaj
-
- 0 Cevaplar
- 16 Görüntüleme
-
Son mesaj gönderen Ictihat
-
- 0 Cevaplar
- 10 Görüntüleme
-
Son mesaj gönderen Ictihat
-
- 0 Cevaplar
- 15 Görüntüleme
-
Son mesaj gönderen Ictihat
-
- 0 Cevaplar
- 15 Görüntüleme
-
Son mesaj gönderen Ictihat
-
- 0 Cevaplar
- 24 Görüntüleme
-
Son mesaj gönderen Ictihat
-
- 0 Cevaplar
- 25 Görüntüleme
-
Son mesaj gönderen Ictihat
-
- 0 Cevaplar
- 19 Görüntüleme
-
Son mesaj gönderen Ictihat
-
- 0 Cevaplar
- 18 Görüntüleme
-
Son mesaj gönderen Ictihat
-
- 0 Cevaplar
- 25 Görüntüleme
-
Son mesaj gönderen Ictihat
-
- 0 Cevaplar
- 13 Görüntüleme
-
Son mesaj gönderen Ictihat