7. Hukuk Dairesi 2016/20101 E. , 2016/20344 K


Kilitli
Kullanıcı avatarı
İctihat
Mesajlar: 681327
Kayıt: 30 Mar 2021, 02:46

7. Hukuk Dairesi 2016/20101 E. , 2016/20344 K.

'İçtihat Metni'

Mahkemesi :İş Mahkemesi
Dava Türü : İşe İade

YARGITAY İLAMI

Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen hükmün, Yargıtayca incelenmesi davacı vekili tarafından istenilmekle, temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dosya incelendi, gereği görüşüldü:
Davacı vekili, haklı veya geçerli neden olmadan iş akdinin feshedildiğini belirterek, feshin geçersizliğine ve davacının işe iadesine karar verilmesini istemiştir.
Davalı vekili, davacının çağrı esnasında müşteriye küfür etmesi sebebiyle iş sözleşmesinin haklı nedenle feshedildiğini savunarak haksız açılan davanın reddini talep etmiştir.
Mahkemece, davacının 03/12/2014 tarihinde müşteri ile yaptığı telefon görüşmesi sırasında müşteriye küfür etmesi nedeni ile iş akdinin 4857 sayılı yasanın 25/II maddesi gereğince feshedildiği, feshin şekil şartlarına uygun yapıldığı, müşteri temsilcisi olarak görev yapan davacının 03/02/2014 tarihinde saat 14.50'de müşteri ile yaptığı telefon görüşmesinin bir dakika 40. saniyesinde kısık sesle 'ananı s...im ' şeklinde küfürlü ifade kullandığı, mahkememizce de dinlenen ses kaydında davacının müşteriye küfür etmesini gerektirecek herhangi bir tartışma gerginliğin olmamasına rağmen kısık sesle söz konusu ifadenin kullanıldığının anlaşıldığı, bu durumun davalı tarafa İş Kanunu 25/II maddesi uyarınca ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller kapsamında iş sözleşmesini derhal fesih hakkı veren haller kapsamında olduğu gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir.
4857 sayılı İş Kanunu’nun 18. maddesi işverene, işçinin davranışlarından ve yeterliliğinden kaynaklanan nedenlerle iş sözleşmesini feshetme yetkisi vermiştir. İşçinin davranışlarından kaynaklanan fesihte amaç, işçinin daha önce işlediği iş sözleşmesine aykırı davranışları cezalandırmak veya yaptırıma bağlamak değil onun sözleşmesel yükümlülükleri ihlale devam etmesi, tekrarlaması rizikosundan kaçınmaktır. İşçinin davranışları nedeniyle iş sözleşmesinin feshedilebilmesi için, işçinin iş sözleşmesine aykırı, sözleşmeyi ihlal eden bir davranışının varlığı gerekir. İşçinin kusurlu davranışı ile sözleşmeye aykırı davranmış ve bunun sonucunda iş ilişkisi olumsuz bir şekilde etkilenmişse işçinin davranışından kaynaklanan geçerli bir fesih söz konusu olur. Buna karşılık, işçinin kusur ve ihmaline dayanmayan sözleşmeye aykırı davranışlarından dolayı işçiye bir sorumluluk yüklenemeyeceğinden işçinin davranışlarından kaynaklanan geçerli fesih nedeninden de bahsedilemez.
İşçinin davranışlarından ve yeterliliğinden kaynaklanan nedenler, aynı yasanın 25. maddesinde belirtilen nedenler yanında, bu nitelikte olmamakla birlikte, işyerlerinde işin görülmesini önemli ölçüde olumsuz etkileyen nedenlerdir. İşçinin davranışlarından veya yetersizliğinden kaynaklanan nedenlerde, iş ilişkisinin sürdürülmesinin işveren açısından önemli ve makul ölçüler içinde beklenemeyeceği durumlarda, feshin geçerli nedenlere dayandığını kabul etmek gerekecektir.
İşçinin davranışlarından kaynaklanan fesih sebebi, işçinin kusurlu bir davranışını şart koşar.
Dava konusu somut olayda müşteri temsilcisi olarak çalışan davacının iş akdinin fesih sebebi, 03/12/2014 tarihinde saat 14.50'de müşteri ile yaptığı telefon görüşmesinin 1:40. saniyesinde kısık sesle küfürlü ifade kullandığı iddiasıdır. Belirtilen konuşma içeriğinde müşterinin kendisine bu şekilde ifade kullanıldığını belirten bir cevabı veya sonrasında herhangi bir şikayet olmadığı anlaşılmaktadır. İşverenin belirtilen küfür ifadesini, davacının üstü konumunda yetkili olarak çalışan kişilerin kontrol amacıyla ses kayıtlarını dinlemeleri esnasında tespit ettiği anlaşılmaktadır. Her ne kadar mahkeme gerekçesinde, konuşma kaydında küfür ifadesinin davacı tarafından söylendiği açıkca anlaşıldığı ifade edilse de davacı tarafın kayıt esnasında ortamdan karışan sesler olabileceği vb. iddiaları olmakla ses kaydı üzerinde bilirkişi incelemesi yaptırılması talebi bulunmaktadır. Dosyaya ibraz edilmiş konuşmanın ses kaydında, küfür ifadesinin geçtiği saniyelerde boğuk bir ses duyulsa da konuşmanın içeriğine göre belirtilen şekilde küfür edildiğinin açık ve şüphe olmayacak şekilde anlaşılamadığı, ses kaydı üzerinde uzman birlirkişi incelemesi yaptırılması ihtiyacı olduğu kanaati oluşmaktadır. Bu nedenle fesih sebebi yapılan ses kaydı üzerinde konusunda uzman ve teknik imkanları bulunan bilirkişiye inceleme yaptırılarak, kayıttaki seslerin ayrıştırılması ve iddia olunan küfür içerikli kelimelerin davacı tarafından ifade edilip edilmediğinin tespit edilerek sonucuna göre karar verilmesi gerekirken yazılı şekilde eksik inceleme ile karar verilmesi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
SONUÇ: Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı nedenle BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde davacıya iadesine, 01/12/2016 gününde oybirliğiyle KESİN olarak karar verildi.





Kilitli
  • Benzer Konular
    Cevaplar
    Görüntüleme
    Son mesaj

“2016 Yılı Kararları” sayfasına dön