8. Hukuk Dairesi 2016/16391 E. , 2018/18352 K

Kilitli
Kullanıcı avatarı
İctihat

8. Hukuk Dairesi 2016/16391 E. , 2018/18352 K.

'İçtihat Metni'
MAHKEMESİ :Aile Mahkemesi

K A R A R

Davalı tarafından adli yardım talepli olarak hükmün temyiz edilmesiyle yapılan incelemede, 6100 sayılı HMK'nin 336-2 maddesine göre adli yardım talebinde bulunan kişi iddiasının özeti ile birlikte iddiasını dayandıracağı delilleri ve yargılama giderlerini karşılayacak durumda olmayan mali durumuna ilişkin belgeleri mahkemeye sunmak zorundadır.
Davalı adli yardım talebine dayanak olarak fakirlik ilmuhaberini de dosyaya ibraz etmiş ise de dosya kapsamında mahkemece yapılan sosyo-ekonomik durum araştırmaları, dinlenen tanık beyanlarına göre, davacının emekli olduğu, üzerine kayıtlı taşınmazının bulunduğu, ayrıca tanık beyanlarına göre halen esnaf olarak çalışmaya devam ettiği anlaşıldığından, adli yardım talebinin reddine HMK'nin 337/2 maddesi gereğince 1 hafta içerisinde Yargıtay nezdinde itirazı kabil olmak üzere karar verildi.
HMK'nin 366. maddesi yollamasıyla aynı Kanun'un 344. (HUMK'un m. 434/3 fıkrası) maddesi gereğince alınması gerekli temyiz başvuru ve temyiz karar harcının tamamlanması için muhtıra çıkarılması, verilecek 7 günlük kesin süre içinde temyiz harçlarının tamamlanması, aksi halde temyizden vazgeçmiş sayılacağı hususunun muhtırada belirtilmesi, verilen kesin süre içinde istenen temyiz harçları tamamlanmadığı taktirde mahkemece başvurunun yapılmamış sayılmasına karar verileceği konusunda aynı biçimde muhtırada uyarı yapılması, tebliğ tarihinden itibaren 7 günlük kesin sürenin dolmasının beklenilmesi, süresi içinde temyiz harçları yatırılmadığı taktirde hükmün temyiz edilmemiş sayılmasına karar verilerek, bu ek karar anılan ilgiliye tebliğ edilip, ek karara karşı temyiz süresinin beklenilmesi, süresi içinde temyiz harç ve masrafları yatırıldığı taktirde temyiz incelemesi yapılmak üzere gönderilmesi için dosyanın Yerel Mahkemesi’ne GERİ ÇEVRİLMESİNE, 08.11.2018 tarihinde oy birliği ile karar verildi.

Kilitli