8. Hukuk Dairesi 2017/7911 E. , 2018/1391 K.
'İçtihat Metni'
MAHKEMESİ :Sulh Hukuk Mahkemesi
DAVA TÜRÜ : Vesayet
K A R A R
Türk Medeni Kanunu'nun 432/1. maddesi uyarınca tedavi amacıyla kısıtlının herhangi bir Bakım ve Rehabilitasyon Merkezine yerleştirilmesi istenilmiş, mahkemece kısıtlının halen tedavi gördüğü ... Bakım Merkezi Müdürlüğüne yatırılarak tedavisine izin verilmesine karar verilmiş, hüküm davacı kurum vekili tarafından temyiz edilmiştir.
Türk Medeni Kanunu’nun 435. maddesi gereğince kuruma yerleştirilen kişi veya yakınları, verilen karara karşı kendilerine bildirilmesinden başlayarak on gün içinde denetim makamına itiraz edebilirler. Bu hak, kurumdan çıkarılma isteminin reddi hâlinde de kullanılabilir. Türk Medeni Kanunu'nun 422. maddesi gereğince de yapılan itirazları inceleme görevi öncelikle vesayet makamı olan sulh mahkemesine, onun kabul etmemesi halinde denetim makamı olan asliye mahkemesine aittir. Öyle ise mahkemece verilen tedavi amacıyla kuruma yerleştirmeye yönelik dilekçenin, yukarıda açıklanan kurallar çerçevesinde değerlendirilip, vesayet makamınca özür nedenleri yerinde görülmediği takdirde buna ilişkin kararla birlikte evrakın denetim makamı olan asliye hukuk mahkemesine gönderilmesi ve denetim makamınca bu konuda Türk Medeni Kanunu'nun 488. maddesi uyarınca kesin bir karar verilmek üzere dosyanın mahkemesine iadesi gerekmiştir.
SONUÇ: Temyiz olunan kararın yukarıda gösterilen nedenle incelenmeksizin dosyanın MAHKEMESİNE İADESİNE, 25.01.2018 gününde oybirliğiyle karar verildi.
8. Hukuk Dairesi 2017/7911 E. , 2018/1391 K.
-