8. Hukuk Dairesi 2017/10851 E. , 2018/86 K.
'İçtihat Metni'
MAHKEMESİ :Sulh Hukuk Mahkemesi
DAVA TÜRÜ : Vesayet
Taraflar arasında görülen ve yukarıda açıklanan davada yapılan yargılama sonunda Mahkemece, davanın kabulüne karar verilmiş olup hükmün vasi adayı tarafından temyiz edilmesi üzerine, Dairece dosya incelendi, gereği düşünüldü.
KARAR
Hükümlü ... Sözeyataroğlu'na vasi atanması davasında, mahkemece ...'nun vasi olarak atanmasına karar verilmesi üzerine, hüküm vasi adayı tarafından temyiz edilmiştir.
Temyiz, atanan vasinin kaçınma sebeplerine ilişkindir.
Türk Medeni Kanunu'nun 422. maddesi gereğince vasinin şahsına-sıfatına karşı yapılan itirazları veya vasinin ileri sürdüğü kaçınma sebeplerini (özürleri) inceleme görevi, öncelikle vesayet makamı olan Sulh Hukuk Mahkemesine, onun kabul etmemesi halinde denetim makamına aittir. Türk Medeni Kanunu'nun 397. maddesinde de denetim makamı görevinin Asliye Hukuk Mahkemesine ait olduğu hükme bağlanmıştır. Açıklanan bu hukuki düzenlemelere göre temyiz dilekçesinin vasinin vesayet görevinden kaçınması olarak kabul edilip ileri sürülen sebeplerin öncelikle Sulh Hukuk Mahkemesi'nce değerlendirilmesi, itiraz nedenleri yerinde görülmediği takdirde buna ilişkin kararla birlikte evrakın denetim makamı olan Asliye Hukuk Mahkemesine gönderilmesi ve denetim makamınca bu konuda kesin bir karar verilmek üzere dosyanın Mahkemesine İADESİNE, 09.01.2018 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.
8. Hukuk Dairesi 2017/10851 E. , 2018/86 K.
-