USULSÜZ TEBLİGAT


İcra ve İflas Hukukunda Tebligat İşlemleri, Usulsüz Tebligat, Geçerli Tebligat Şartları, Tebligatın İncelenmesi.
Cevapla
Kullanıcı avatarı
Hepsihukuk
Mesaj Panosu Yöneticisi
Mesajlar: 2291
Kayıt: 28 Mar 2021, 13:29
İletişim:

*İhalenin Feshi istemi
*İcra dosyasına vekalet koymaksızın kıymet takdirine itiraz eden vekilin icra dosyasında borçlunun vekili olduğunun kabulü gerektiği/Satış ilanının vekile tebliğ edilmesi gerektiği/İhalenin feshi talebinin haklı olduğu
T.C. YARGITAY
12. Hukuk Dairesi
E: 2012/4924
K: 2012/20718
T: 14.6.2012

USULSÜZ TEBLİGAT
Somut olayda, borçlunun vekili aracılığıyla kıymet takdirine itiraz ettiği ve bu kararın icra takip dosyası içinde mevcut olduğu tespit edilmiştir. Bu durumda borçlunun icra takip dosyasında vekil temsil edildiği anlaşılmış olmakla, satış ilanının da vekiline tebliği yasa hükümleri uyarınca zorunludur. Avukat adına çıkartılan tebligatın, muhatap adreste bulunmadığından şerhi verilerek, mahalle muhtarına teslim edilip 2 numaralı formülün kapısına yapıştırıldığı ve komşusuna haber verildiği, ancak beyan ve imza almadan veya imzadan çekinme durumunu belirlemeden ve muhtar imza ve mührü alınarak tebliğ işlemleri tamamlanmıştır. Bu haliyle yapılan satış ilanı tebliğ işlemi usulsüzdür.

DAVA : Yukarıda tarih ve numarası yazılı mahkeme kararının müddeti içinde temyizen tetkiki borçlu tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye gönderilmiş olup, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve dosya içerisindeki tüm belgeler okunup incelendikten sonra işin gereği düşünüldü:
KARAR : 7201 Sayılı Tebligat Kanunu'nun 11 . Avukatlık Kanunu'nun 41 ve satış ilanının yapıldığı tarih itibariyle yürürlükte olan H.U.M.K. nun 62 ile 68. maddeleri gereğince vekil takip edilen işlerde tebligatın vekile yapılması zorunludur.
Borçlu vekili adına gönderilen satış ilanı tebligat parçasında tebliğ işleminin, 7201 Sayılı Kanunun 21 . maddesine göre yapıldığı belirtilmiş ise de, Tebligat Tüzüğünün 28. maddesine uyulmadığı görülmüştür. Tüzüğün anılan maddesine göre, önce muhatabın adreste neden bulunmadığının komşu, kapıcı, yönetici, zabıta amir ve memurları vs. gibi kimselerden sorulması, beyanların tebliğ tutanağına yazılıp altının imzalatılması, imzadan çekinmeleri halinde bu durumun yazılı olarak belirlenip tevsik edilmesi ve daha sonra tebliğ evrakının zabıtaya veya muhtara bırakılması suretiyle tebliğ işleminin tamamlanması gerekir. (HGK.nun 20.12.1993 T. 1993/18-778 E, 1993/876 K. ve 25.1.2006 T. 2005/2- 772 E. 2006/17 K.sayılı kararları)
Somut olayda, borçlunun vekili aracılığıyla Büyükçekmece 2. İcra Mahkemesi'nin 13.4.2011 tarih ve 2011/138 E.-2008/141 K. sayılı dosyası üzerinden kıymet takdirine itiraz ettiği ve bu kararın icra takip dosyası içinde mevcut olduğu tespit edilmiştir. Bu durumda borçlunun icra takip dosyasında vekil temsil edildiği anlaşılmış olmakla, satış ilanının da vekiline tebliği yukarda açıklanan yasa hükümleri uyarınca zorunludur. Avukat M. P. S. adına çıkartılan tebligatın, muhatap adreste bulunmadığından şerhi verilerek, mahalle muhtarına teslim edilip 2 numaralı formülün kapısına yapıştırıldığı ve komşusu U. D.'e haber verildiği, ancak beyan ve imza almadan veya imzadan çekinme durumunu belirlemeden ve muhtar imza ve mührü alınarak tebliğ işlemleri tamamlanmıştır. Bu haliyle yapılan satış ilanı tebliğ işlemi usulsüzdür.
O halde, mahkemece şikayetin kabul edilerek ihalenin feshine karar verilmesi gerekirken tebligatın usulüne uygun olduğundan bahisle istemin reddi isabetsizdir.
SONUÇ : Borçlunun temyiz itirazlarının kabulüyle mahkeme kararının yukarda yazılı sebeplerle İ.İ.K.nun 366 ve H.U.M.K.nun 428 . maddeleri uyarınca (BOZULMASINA), ilamın tebliğinden itibaren 10 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 14.06.2012 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.
Cevapla
  • Benzer Konular
    Cevaplar
    Görüntüleme
    Son mesaj

“Tebligat İşlemleri” sayfasına dön