8. Hukuk Dairesi 2020/2895 E. , 2020/6094 K.
'İçtihat Metni'
MAHKEMESİ :İcra Hukuk Mahkemesi
DAVA TÜRÜ : İstihkak
KARAR
Dava, üçüncü kişinin İİK'nın 96. vd. maddelerine dayalı istihkak iddiasına ilişkindir. Mahkemece davanın kabulüne karar verilmiş hüküm, davalı alacaklı ...Yönetim A.Ş vekili tarafından temyiz edilmiştir. Ne var ki 30.9.2019 tarihli karar ile, muhtıraya rağmen noksan temyiz karar harcı ve posta giderleri yatırılmadığı gerekçesi ile temyiz başvurusunun yapılmamış sayılmasına karar verilmiş, ek karar davalı alacaklı ...Yönetim AŞ.(Yeni unvan ... Danışmanlık A.Ş)'ye 28.1.2020 tarihinde tebliğ edilmiştir.
Dosya kapsamına göre, yargılama sırasında davalı alacaklı ... Bankasının davaya dayanak takip dosyasındaki alacağını ...Yönetim AŞ' ye temlik ettiği, bu temlikten sonra dosyanın ...Yönetim AŞ vekili tarafından takip edildiği anlaşılmış, gerekçeli karar ve ek karar da anılan şirkete tebliğ edilmiştir. Ne var ki, dava dışı ... Yönetim AŞ. vekili 7. 2. 2020 tarihli dilekçesi ile, davaya dayanak takip dosyasındaki alacağın ... Yönetim AŞ’ye temlik edildiği, temlikname sonrasında ...Yönetim AŞ’nin alacak üzerinde tasarruf yetkisi kalmadığından dosya kapsamında yapılan tebligatların usulsüz olduğunu, usulsüz tebligatlara dayalı kararın kaldırılmasını istemiştir. Anılan dilekçenin ekine, ... Bankası A.Ş. İle ...Yönetim A.Ş. arasında yapılan 27.12.2013 tarihli temlikname, Artı Varlık Yönetim A.Ş. ile ... Varlık Yönetim A.Ş. arasında yapılan 30.6.2016 tarihli temlikname sunulmuş ise de, dilekçe sahibi ... Yönetim A.Ş. ile ilgili temlik sözleşmesinin olmadığı görülmüştür. Bu durumda, ... Yönetim A.Ş,’nin 7.2.2020 tarihli dilekçesi de nazara alınarak davaya dayanak takip dosyasındaki alacağın temlikine ilişkin tüm sözleşmelerin getirtilerek alacaklı sıfatının belirlenmesi, alacaklı sıfatının ...Yönetim AŞ de olmadığının anlaşılması halinde tespit edilen temlik alana 20.5.2019 tarihli muhtıra ile ek kararın Tebligat Kanunu hükümleri uyarınca yöntemine uygun bir biçimde tebliğ edilmesi, temyiz süresinin beklenilmesi, kararın temyiz edilmesi durumunda temyiz incelemesi yapılmak üzere Yargıtaya gönderilmesi için dosyanın Yerel Mahkemesi'ne GERİ ÇEVRİLMESİNE, 13.10.2020 tarihinde oy birliğiyle karar verildi
8. Hukuk Dairesi 2020/2895 E. , 2020/6094 K.
-