Yargıtay: Çocuğa üvey babanın soyadı verilemez


Nişanlanma, Evlenme, Ayrılık ve Boşanma davalar, Velayet, Vesayet, Nafaka ve Tazminat davası, Mal Rejimleri, Ad Soyad Tashihi davaları, Yaş Tashihi davası, Hak ve Fiil Ehliyeti, Yasal Mirasçılar ve Miras Payları, Reddi Miras ve Reddin İptali davaları
Cevapla
Kullanıcı avatarı
Hepsihukuk
Mesaj Panosu Yöneticisi
Mesajlar: 2291
Kayıt: 28 Mar 2021, 13:29
İletişim:

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, bir kadının boşandığı eşinden olan çocuğunun soyadını değiştirerek, yeni evlendiği kişinin soyadını verebileceğine ilişkin mahkeme kararını bozdu.


Karar, Yargıtay 18. Hukuk Dairesi'nin bozma kararı vermesine rağmen yerel mahkemenin davanın kabulü yönündeki kararında direnmesi üzerine alındı.

İstanbul'da 2000 yılında M.Ü ile evlenen E.Ü isimli kadın, 2007 yılında eşinden boşandı. Çiftin 2005'te dünyaya gelen A. isimli çocuklarının velayeti anneye verildi. E.Ü, 2010 yılında A.E ile evlenerek E. soyadını aldı. Kadın, eski eşinden olan çocuğunun yeni eşinin soyadını taşıması için İstanbul Anadolu 4. Asliye Hukuk Mahkemesinde dava açtı. Mahkeme davayı kabul ederek, çocuğun "Ü" olan soyadının "E" olarak değiştirilmesine hükmetti. Ancak Yargıtay 18. Hukuk Dairesi, mahkemenin kararını bozdu.

Mahkeme direndi

Düzenlemenin, velayet hakkının kullanılmasında kadın ve erkeğin birbiriyle eşit oldukları ilkesine aykırılık nedeniyle iptal edildiği anlatılan kararda "Geçici elde edilmiş bazı hak ve imkanlardan yararlanarak kadın veya erkeğin kendi lehine bir üstünlük yarışına girmesine milli yasalar ile evrensel hukuk düzeni izin vermez" ifadesi kullanıldı.

Yerel mahkeme bu bozmaya uymayıp ilk kararında direnince dosya Hukuk Genel Kurulu'na geldi. Kurul, mahkemenin kararını bozarak, kadının boşandığı eşinden olan çocuğuna yeni eşinin soyadını veremeyeceğine hükmetti.

'Çocuk ailenin soyadını alır'

Kararda, Türk Medeni Kanunu'nun 321. maddesinin AYM'nin geçtiği ve "çocuğun, ana ve baba evli ise ailenin soyadını alacağı" hükmünün Anayasa'ya aykırı olmadığına karar verildiği anlatıldı. Buradaki "aile" deyiminden babanın anlaşılacağının AYM'ce de kabul edildiği belirtilen kararda, aynı kanun maddesindeki "evli değilse ananın" ibaresinin baba lehine iptal edildiği bildirildi.

Alıntı:Milliyet
Cevapla
  • Benzer Konular
    Cevaplar
    Görüntüleme
    Son mesaj

“Kişiler & Aile Hukuku” sayfasına dön