Konut Finansmanı Amacı ile Teminat Gösterilen Taşınmazların Satışı


Üyelerimizin Gerek Kendi Gerekse Yararlı Hukuki Makaleleri Yayınlayabileceği Bölüm
Cevapla
Kullanıcı avatarı
Hepsihukuk
Mesaj Panosu Yöneticisi
Mesajlar: 2280
Kayıt: 28 Mar 2021, 13:29
İletişim:

Bilindiği üzere halk arasında Mortgage Yasası olarak tanınan 5582 sayılı Konut Finansmanı Sistemine İlişkin Çeşitli Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun 06.03.2007 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Söz konusu Kanun ile Konut finansmanı kapsamında kullandırılan kredilere ilişkin olarak İcra İflasyasasında ve diğer kanunlardadeğişiklikler yapılmıştır.

Bu kanunun 12. Maddesi 2499 sayılı Sermaye Piyasası Kanunun 38. Maddesinden sonra gelmeküzere 38/A maddesi ile “Konut finansmanı” kavramını tanımlamıştır.

“Konut finansmanı

Madde 38/A – (Ek: 21/2/2007-5582/12 md.)

Konut finansmanı, konut edinmeleri amacıyla tüketicilere kredi kullandırılması, konutların finansalkiralama yoluyla tüketicilere kiralanması, sahip oldukları konutların teminatı altında tüketicilerekredi kullandırılmasıdır. Bu kapsamdaki kredilerin yeniden finansmanı amacıyla kullandırılankrediler de konut finansmanı kapsamındadır”

Söz konusu Kanun 38/A maddesi ile konut finansmanı tanımlanmakla birlikte, konutfinansmanından kaynaklanan alacaklara ilişkin olarak icra iflas yasasında bir takım değişiklikleryapılmıştır.

Şöyle ki;

Madde 2- 2004 sayılı Kanunun 128. Maddesine ikinci fıkradan sonra gelmek üzere aşağıdakifıkra eklenmiştir.

“ İcra Dairesi 2499 sayılı Sermaye Piyasası Kanunun 38/A maddesinin birinci fıkrasındatanımlanan konut finansmanından kaynaklanan alacaklar ile Toplu Konut İdaresi Başkanlığınınrehinle temin edilmiş alacaklarının takibinde satışı istenen taşınmaz için kıymet takdirini aynıKanunun 22. Maddesinin birinci (r ) bendi uyarınca yetki verilmiş kişi veya kurumlara yaptırır. “

hükmünü,

5582 sayılı Kanunun 10 maddesi ile değişik 2499 sayılı Kanunun 22. Maddesinin r bendi;

“r) Gayrimenkullerin değerlemesini yapabilecek değerleme kurumlarından sermaye piyasasındadeğerleme faaliyetinde bulunacaklara ilişkin şartları belirlemek ve bu şartlara uyan değerlemekurumlarını listeler halinde ilan etmek, bu kanunun 38/A maddesinin birinci fıkrasında tanımlanankonut finansmanından kaynaklanan alacakların takibinde ve 38/A maddesinin dördüncü fıkrasıçerçevesinde yapılacak değerlemelerde ilgili taşınmaz için değerleme yapacak kişi ve kurumlarailişkin şartları belirlemek ve bu şartlara uyan kişi ve kurumları listeler halinde ilan etmek”

hükmünü içermektedir.

Diğer yandan 5582 sayılı Yasanın 35. Maddesi ile,

“25.10.1984 tarihli ve 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 17. Maddesinin 4 numaralıfıkrasına aşağıdaki bent eklenmiştir.

Ş) 2499 sayılı Sermaye Piyasası Kanununun 38/A maddesinde tanımlanan konut finansmanıamacıyla teminat gösterilen veya ipotek konulan konutun, konut finansman kuruluşları Toplu Konutİdaresi Başkanlığı ipotek finansmanı kuruluşları ya da üçüncü kişilere teslimi (müzayedemahallinde yapılan satışlar dahil) ile bu şekilde alınan konutun konut finansmanı kuruluşları, TopluKonut İdaresi Başkanlığı veya ipotek finansmanı kuruluşları tarafından teslimi( müzayedemahallinde yapılan satışlar dahil)”şeklinde düzenlenerek Katma Değer Vergisi Kanunun 17.maddesinde yer alan KDV istisnalarına konut finansmanı kapsamında kullandırılankredileri de dahil etmiştir.

Nitekim ekte yer alan Yargıtay 12. Hukuk Dairesinin 2012/4269 E.2012/17917K. 25.05.2012tarihli,

“ İhalesi yapılan taşınmazın konut finansmanı amacı ile teminat gösterilen ve üzerine ipotekkonulan taşınmaz olduğu hususu taraflar arasında tartışma konusu değildir. Bu durumda sözüedilen konut satışının yukarıda açıklanan yasal düzenleme kapsamında Katma Değer Vergisinetabi olmadığı ve bu vergiden istisna tutulduğu halde bunun ilan ve şartnameye geçirilmemesi vesatış ilanı ve şartnamesinde Katma değer Vergisine tabi olacağının belirtilmesinin talep ve talibimenfi yönde etkileyeceği kuşkusuzdur. “şeklindeki kararı ile de satış ilanında açıkça KDV muafiyetinin bulunduğunun yazılmaması nedeniyle ihalenin feshine karar verilmesigerektiği yönünde karar oluşturmuştur.

Bu itibarla;

5582 sayılı Yasa kapsamında kullandırılan Konut Finansmanı kredilerinde teminat olarakalınan taşınmazların icra yoluyla yapılacak olan satışlarında; ihalenin feshine nedenolunmamasını teminen taşınmazın konut finansmanından kaynaklanan kredi olduğu(mortgage kredisi) belirtilerek taşınmazın kıymet takdirinin İİK128/ 3. Fıkrası gereğince2499 sayılı Kanun 22. Maddesinin r bendi uyarınca yetki verilmiş kişi ve ya kurumlarayaptırılmasını (bulunduğunuz mahalde bu şekilde lisanslı bilirkişi var ise )

Diğer yandan esas dosyasından alınacak satış talimatının “ kredinin konut finansmanıkapsamında kullandırılan kredi olduğu dolayısıyla KDV muafiyetinin bulunduğuşeklinde “ alınmasını ve satış ilanında bu hususun açıkça yazılmasının sağlanmasını,

Ekte iletilen Kanun ve Yargıtay kararının dikkatlice incelenerek Konut Finansmanındankaynaklanan kredilere ilişkin olarak farkındalığa sahip olunmasını önemle rica ederiz.

Saygılarımızla

ISPARTA BARO BAŞKANLIĞI



T.C.

YARGITAY

12. HUKUK DAİRESİ

E. 2012/4269

K. 2012/17917

T. 28.5.2012

• İHALENİN FESHİ TALEBİ ( Konut Finansmanı Amacı İle Teminat Gösterilen Taşınmaz/Kdv'den İstisna Tutulduğu Halde Şatış İlanı ve Şartnamesinde Bu Hususun Gösterilmediği - Alıcıların Olumsuz Etkilendiği/İhalenin Feshine Karar Verileceği )

• KDV'DEN MUAF TUTULAN TAŞINMAZIN İHALE SATIŞ İLANINDA BU HUSUSUN BELİRTİLMEMESİ ( Konut Finansmanı Amacı İle Teminat Gösterilen Taşınmaz/2. Açık Artırma Günü Satışa Yalnızca Alacaklı Bankanın İştirak Ettiği - Alıcılar Olumsuz Etkilendiğinden İhalenin Feshedileceği )

• İKİNCİ AÇIK ARTIRMA GÜNÜ SATIŞA YALNIZCA ALACAKLI BANKANIN İŞTİRAK ETMESİ ( Konut Finansmanı Amacı İle Teminat Gösterilen Taşınmazın KDV'den Muaf Tutulduğu - Şatış İlanı ve Şartnamesinde Bu Hususun Gösterilmediğinden Alacaklıların Olumsuz Etkilendiğinin Kabul Edileceği )

• KONUT FİNANSMANI AMACIYLA TEMİNAT GÖSTERİLEN TAŞINMAZ ( Kdv'den İstisna Tutulduğu Halde Şatış İlanı ve Şartnamesinde Bu Hususun Gösterilmediği - Alıcıların Olumsuz Etkilendiği/İhalenin Feshine Karar Verileceği )

3065/m.17/4-ş

ÖZET : İhalesi yapılan taşınmazın, konut finansmanı amacı ile teminat gösterilen ve üzerine ipotek konulan taşınmaz olduğu hususu taraflar arasında tartışma konusu değildir. Bu durumda, sözü edilen konut satışının, Katma Değer vergisine tabi olmadığı ve bu vergiden istisna tutulduğu halde, bunun ilan ve şartnameye geçirilmemesi ve satış ilanı ve şartnamesinde Katma Değer Vergisine tabi olacağının belirtilmesinin talep ve talibi menfi yönde etkileyeceği kuşkusuzdur. Alıcı çıkmadığı 2. açık artırma günü ise satışa yalnızca alacaklı bankanın iştirak ettiği ve aynı gün alacağa mahsuben taşınmazın adı geçene ihale edildiği de düşünüldüğünde 3. kişilerin ihaleye rağbeti ve katılımının olumsuz yönde etkilendiği sonucuna varılmalıdır. İhalenin feshine karar verilmesi gerekir.

DAVA : Yukarıda tarih ve numarası yazılı mahkeme kararının müddeti içinde temyizen tetkiki borçlu tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye gönderilmiş olup, dava dosyası için Tetkik Hakimi Şerife Ayyıldız tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve dosya içerisindeki tüm belgeler okunup incelendikten sonra işin gereği görüşülüp düşünüldü:

KARAR : 5582 Sayılı yasanın 35. maddesi ile 3065 Sayılı KDV Kanunu’nun 17. maddesinin 4. fıkrasına eklenen ( ş ) bendi uyarınca; “2499 Sayılı Sermaye Piyasası Kanununun 38/A maddesinde tanımlanan konut finansmanı amacıyla teminat gösterilen veya ipotek konulan konutun, konut finansman kuruluşları, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı, ipotek finansmanı kuruluşları ya da üçüncü kişilere teslimi ( müzayede mahallinde yapılan satışlar dahil ) ile bu şekilde alınan konutun, konut finansman kuruluşları, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı veya ipotek finansmanı kuruluşları tarafından teslimi ( müzayede mahallinde yapılan satış dahil )” KDV’den istisna tutulmuştur.

Somut olayda, ihalesi yapılan taşınmazın, konut finansmanı amacı ile teminat gösterilen ve üzerine ipotek konulan taşınmaz olduğu hususu taraflar arasında tartışma konusu değildir. Bu durumda, sözü edilen konut satışının, yukarıda açıklanan yasal düzenleme kapsamında Katma Değer vergisine tabi olmadığı ve bu vergiden istisna tutulduğu halde, bunun ilan ve şartnameye geçirilmemesi ve satış ilanı ve şartnamesinde Katma Değer Vergisine tabi olacağının belirtilmesinin talep ve talibi menfi yönde etkileyeceği kuşkusuzdur ( HGK’nun 1991/12-98 Esas ). Alıcı çıkmadığı 2. açık artırma günü ise satışa yalnızca alacaklı bankanın iştirak ettiği ve aynı gün alacağa mahsuben taşınmazın adı geçene ihale edildiği de düşünüldüğünde 3. kişilerin ihaleye rağbeti ve katılımının olumsuz yönde etkilendiği sonucuna varılmalıdır.

O halde mahkemece, açıklanan yasaya aykırı durum nedeni ile ihalenin normal şartlar altında yapılmadığı ve zarar unsurunun varlığı da kanıtlanmış olduğu değerlendirilerek ihalenin feshine karar verilmesi gerekirken, yazılı şekilde şikayetin reddine karar verilmesi isabetsizdir.

SONUÇ : Borçlunun temyiz itirazlarının kabulü ile mahkeme kararının yukarıda yazılı nedenlerle İİK’nun 366 ve HUMK’nun 428. maddeleri uyarınca ( BOZULMASINA ), ilamın tebliğinden itibaren 10 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 28.05.2012 gününde oybirliğiyle karar verildi.
Cevapla
  • Benzer Konular
    Cevaplar
    Görüntüleme
    Son mesaj

“Makale Kütüphanesi” sayfasına dön