2. Hukuk Dairesi 2016/21837 E. , 2018/9512 K.

Kilitli
Kullanıcı avatarı
İctihat
Mesajlar: 681327
Kayıt: 30 Mar 2021, 02:46

2. Hukuk Dairesi 2016/21837 E. , 2018/9512 K.


'İçtihat Metni'

MAHKEMESİ :Aile Mahkemesi

DAVA TÜRÜ : Karşılıklı Boşanma

Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen, yukarıda tarihi ve numarası gösterilen hüküm davacı-karşı davalı erkek tarafından, her iki dava yönünden temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
Mahkemece, 28.04.2016 tarihli celsede davalı-karşı davacı kadının delil listesinde yer alan ve dinlenilmesinden açıkça vazgeçilmeyen tanıkları ....n ve ... 'nin dinlenilmelerinden Hukuk Muhakemeleri Kanununun 241. maddesi gereğince vazgeçilmiş, hazır bulunan davacı-karşı davalı erkek vekilinin kadının bu tanıklarının dinlenmesi yönündeki talebi de aynı celse reddedilerek erkeğin davasının reddine, kadının karşı davasının ise kabulüyle tarafların boşanmalarına karar verilmiştir.
Hukuk Muhakemeleri Kanununun 241. maddesi “mahkeme, gösterilen tanıklardan bir kısmının tanıklığı ile ispat edilmek istenen husus hakkında yeter derecede bilgi edindiği takdirde, geri kalanların dinlenilmemesine karar verebilir” hükmünü düzenlemiştir. Hukuk Muhakemeleri Kanununun 241. maddesinin amacı, gerekçesinde de belirtildiği üzere kanıtlanan hususlar ile ilgili davanın gereksiz uzamasının önlenmesidir. Adı geçen tanıkların dinlenecekleri vakıalar hakkında bir sınırlama yapılmadığı ve Hukuk Muhakemeleri Kanununun 241. maddesi koşullarının gerçekleşmediği, tanık listesi sunmayan davacı -karşı davalı erkeğin de açıkça kadının dinlenmeyen bu tanıklarının dinlenilmesini talep ettiği de dikkate alındığında, dinlenilmeyen tanıklar ... ve ... beyanlarının tespit edilip, tüm deliller birlikte değerlendirildikten sonra hasıl olacak sonuca göre bir karar verilmesi gerekirken, bu husus gözetilmeden, temyiz edenin savunma hakkını kısıtlayacak şekilde eksik incelemeyle hüküm tesisi usul ve kanuna aykırı olup, bozmayı gerektirmiştir.
SONUÇ: Temyiz edilen hükmün yukarıda gösterilen sebeple BOZULMASINA, bozma sebebine göre, sair temyiz itirazlarının şimdilik incelenmesine yer olmadığına, temyiz peşin harcının istek halinde yatırana geri verilmesine, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere oybirliğiyle karar verildi. 19.09.2018 (Çrş.)

Kilitli
  • Benzer Konular
    Cevaplar
    Görüntüleme
    Son mesaj

“2018 Yılı Kararları” sayfasına dön