5. Hukuk Dairesi 2016/17157 E. , 2018/1662 K.

Kilitli
Kullanıcı avatarı
İctihat

5. Hukuk Dairesi 2016/17157 E. , 2018/1662 K.

'İçtihat Metni'

MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi

Taraflar arasındaki müdahalenin men'i ve eski hale getirilmesi mümkün olmaması halinde kamulaştırmasız el atmaya dayanan tazminat ve ecrimisilin tahsili davalarının reddine dair verilen yukarıda tarih ve numaraları yazılı hükmün duruşmalı olarak Yargıtayca incelenmesi davacılar vekili tarafından verilen dilekçe ile istenilmiş olmakla, duruşma için belirlenen 13/02/2018 günü temyiz eden davacılar vekilinin yüzüne karşı; usulüne göre çağrı kağıdı gönderilmesine rağmen gelmediğinden aleyhine temyiz olunan davalı vekilinin yokluğunda duruşmaya başlanarak davacılar vekilinin sözlü açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki kağıtlar okunup uyuşmazlık anlaşıldıktan sonra gereği görüşülüp düşünüldü.

- K A R A R -

Dava, müdahalenin men'i ve eski hale getirilmesi mümkün olmaması halinde kamulaştırmasız el atmaya dayanan tazminat ve ecrimisilin tahsili istemlerine ilişkindir.
Mahkemece, kesin hüküm nedeniyle davanın reddine karar verilmiş; hüküm, davacılar vekilince temyiz edilmiştir.
Dosya içindeki bilgi ve belgelere göre, iş bu davanın konusunun ... Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından kamulaştırılan 6088,79 m² kısımdan arta kalan 21.534,31 m² bölümün yapılan kamulaştırma nedeniyle kullanılamaz durumda olması nedenine dayanmakta olup, süre gelen el atmalarda kesin hükümden bahsedilemez.
Ne var ki, ... Piyasası Düzenleme Kurumu Tüm Enerji ve Tic. A.Ş'ye.... ve .... Santrali üretim tesisinde 49 yıl süreyle üretim faaliyeti göstermek üzere davalı şirkete üretim lisansı verildiğini ve ... Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından 14.08.2008 tarihli ve 1721/2 sayılı kararı ile anılan üretim tesisinin kurulması için kamulaştırma kararı alındığı anlaşılmıştır.
Bu durumda davanın kamulaştırma yetkisine sahip olan ... Piyasası Düzenleme Kurumu'na karşı açılması gerekirken, lisans sahibi şirkete karşı açıldığından davanın husumetten reddi yerine kesin hüküm nedeniyle reddi sonucu itibariyle doğrudur.
Davacılar vekilinin temyiz itirazları yerinde olmadığından usul ve yasaya uygun hükmün ONANMASINA, peşin alınan temyiz harcının Hazineye irad kaydedilmesine, 13/02/2018 gününde oybirliğiyle karar verildi.

Kilitli