9. Hukuk Dairesi 2015/26389 E. , 2018/17592 K.
'İçtihat Metni'
MAHKEMESİ :İŞ MAHKEMESİ
DAVA TÜRÜ : ALACAK
Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen kararın, temyizen incelenmesi davalı ... Yakası ... Dağıtım A.Ş. (...) vekili tarafından istenilmekle, temyiz taleplerinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
YARGITAY KARARI
A) Davacı İsteminin Özeti:
Davacı vekili, davacının davalılardan ... Yakası ... Dağıtım A.Ş. (...) asıl işverenliğinde diğer davalının alt işverenliğinde şoför olarak çalışırken iş sözleşmesinin işverence haksız şekilde fesh edildiğini ileri sürerek kıdem ve ihbar tazminatı ile fazla ..., asgari geçim indirimi, yıllık izin, ulusal bayram ve genel tatil alacaklarının tahsilini, istemiştir.
B) Davalı Cevabının Özeti:
Davalı ... Yakası ... Dağıtım A.Ş. (...) vekili, diğer davalı ile aralarında asıl-alt işveren ilişkisi bulunmadığını, davalılar arasındaki ilişkinin sürücülü/sürücüsüz araç kiralaması olduğunu, kiralama ihalesinin hizmet ihalesinden farklı olduğunu, diğer davalının asıl işveren olduğunu ve işçilik alacaklarından tek başına sorumlu olduğunu, davalı ... şirketinin işverenlik sıfatı bulunmadığını, savunarak davanın reddini istemiştir.
Davalı ... Tur Organizasyon San. Tic. Ltd. Şti. davaya cevap vermemiştir.
C) Yerel Mahkeme Kararının Özeti:
Mahkemece, toplanan kanıtlar ve bilirkişi raporuna dayanılarak, davalı ... Yakası ... Dağıtım A.Ş. (...) yardımcı işlerden olan teknik personelin taşıma işini diğer davalı şirkete verdiği, bu sebeple davalılar arasında asıl işveren - alt işveren ilişkisinin kurulduğu, davalı ... şirketinin asıl işveren, diğer davalı şirketin ise alt işveren sıfatı ile davacının işçilik alacaklarından sorumlu oldukları, iş sözleşmesinin davalı tarafça haksız şekilde fesh edildiği buna göre davacının kıdem ve ihbar tazminatına hak kazandığı ancak kıdem tazminatı ödendiğinden bu talep açısından alacağı bulunmadığı ayrıca fazla ..., asgari geçim indirimi, yıllık izin ve genel tatil ücreti alacakları da olduğu gerekçesi ile davanın kısmen kabulüne, karar verilmiştir.
D) Temyiz:
Kararı davalı ... Yakası ... Dağıtım A.Ş. (...) vekili temyiz etmiştir.
E) Gerekçe:
1- Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalı ... Yakası ... Dağıtım A.Ş. (...) vekilinin aşağıdaki bentlerin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
2- Davacı vekili dava dilekçesinde davacının davalılar nezdinde haftada 6 gün süre ile günde 08.00-17.30 saatleri arasında çalıştığını ileri sürerek fazla ... alacağı istemiştir.
Davalı ... Yakası ... Dağıtım A.Ş. (...) vekili ise davacı iddialarının doğru olmadığını savunmuştur.
Mahkemece hükme esas alınan bilirkişi raporunda, dinlenen tanıkların davacının ... sistemine özgü beyanda bulunmayıp, aynı işverene karşı aynı Mahkeme de açılan bir kısım davalar için ortak beyanda bulundukları, belirtildikten sonra davacı iddiasına göre fazla ... alacağı hesaplanmıştır.
Söz konusu alacağın varlığını ispatlama yükü davacıda olup davacı delil olarak tanık beyanlarına dayanmıştır.
Mahkemece, davacı tanıkları benzer mahiyetteki dava dosyaları için ortak şekilde dinlenmiş olup, tanıklar beyanlarında davacıları tanımadıklarını ve kendilerinin davalı asıl işveren işçisi olarak çalıştıklarını açıkladıktan sonra şoförlerin ... şekline ilişkin soyut anlatımlarda bulunmuşlardır.
Mahkemece, davacının hangi ... düzenine tabi olduğu saptanıp, üçlü vardiyaya tabi olduğunun anlaşılması halinde, mevcut delil durumu alacağı ispatlamada yeterli olmadığından talep red edilmelidir. Farklı bir ... düzeni olduğunun anlaşılması halinde ise, tanıkların davacının ... şekline yönelik beyanları tespit edilerek alacağı olup olmadığı belirlenmelidir.
3- Hükmedilen alacakların net mi, brüt mü olduğunun belirtilmemesinin infazda tereddüte yol açacağının düşünülmemesi de ayrı bir bozma sebebidir.
F) SONUÇ:
Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebeplerden dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 08/10/2018 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.
9. Hukuk Dairesi 2015/26389 E. , 2018/17592 K.
-