9. Hukuk Dairesi 2016/4953 E. , 2019/12251 K.

Kilitli
Kullanıcı avatarı
İctihat

9. Hukuk Dairesi 2016/4953 E. , 2019/12251 K.

'İçtihat Metni'

MAHKEMESİ :İŞ MAHKEMESİ

Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen kararın, temyizen incelenmesi taraflar vekillerince istenilmekle, temyiz taleplerinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
YARGITAY KARARI
A) Davacı İsteminin Özeti:
Davacı vekili; müvekkilinin, 15.08.2011 tarihinde işe başladığını, aylık net 1.700 TL ücret aldığını, maaşın asgari kısmının bankadan gerisinin elden ödendiğini, işçilik alacaklarını talep etmesi üzerine davalı tarafından işten kovulduğunu ileri sürerek; kıdem ve ihbar tazminatları ile fazla mesai ve genel tatil ücreti alacaklarının tahsiline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
B) Davalı Vekilinin Cevabının Özeti:
Davalı vekili; davacının 18.12.2013 tarihinde çalışmaya başladığını, 08.04.2014 tarihinde işten ayrıldığını, maaş ve fazla mesai toplamı 1.750,00 TL aldığını, maaşının asgari ücret oluğunu, işyerinde hafta içi 08.30-18.30, cumartesi günleri ise 10.00-15.00 saatleri arasında çalıştığını, ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışmadığını, kendi isteğiyle işten ayrıldığını savunmuştur.
C) Yerel Mahkeme Kararının Özeti:
Mahkemece, davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
D) Temyiz:
Karar süresinde taraflarca temyiz edilmiştir.
E) Gerekçe:
1- Dosyadaki yazılara, delillerin taktirinde bir isabetsizlik bulunmamasına göre davacının tüm, davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde görülmemiştir.
2- İş akdinin tazminat gerektirmeyecek şekilde son bulup bulmadığı noktasında taraflar arasında uyuşmazlık söz konusudur.
Davacı işçi, iş akdinin haklı bir neden olmaksızın feshedildiğini iddia ederken; davalı işveren, davacının işten ayrıldığını savunmuştur.
Mahkemece; iş akdinin geçerli nedenle feshedildiğinin ispat külfeti işverene ait olduğu belirtilerek, davalı tarafça bu hususta dosyaya herhangi bir delil sunulmadığı gerekçesi ile kıdem ve ihbar tazminatları hüküm altına alınmıştır.
Her şeyden önce mahkemenin gerekçesi hatalıdır. Işverenin geçerli feshi halinde de kıdem tazminatı ve fesihte önel tanımaması durumunda kıdeme ilaveten ihbar tazminatı da ödeme yükümlülüğü bulunmaktadır.
Somut uyuşmazlıkta; husumetsiz davacı tanığı ... beyanları ile davalı aleyhine açılan ve temyiz incelemesi Dairemizce aynı gün yapılan başka bir dava dosyasında davacı asilin tanık olarak verdiği '...ben bir hafta işe devam edemedim, bel fıtığım vardı hastaneden rapor da verilmedi, durumunuz rapor vermeye uygun değil dediler, bir hafta sonra işe gittiğimde bir haftalık ücretimin ödenmeyeceği söylendi bu da 600 TL tutuyordu, ben de bu kadar paradan vazgeçemeyeceğimi söyledim, bir kaç gün sonra çağırdılar gittim Nurettin bey ile konuştu, gittim atölyeyi dolaştım, o arada sigortadan da çıkışımın yapıldığını öğrendim ve bu nedenle işten ben de ayrıldım...' şeklindeki beyanları dikkate alındığında, iş akdinin davacı işçi tarafından haklı bir neden olmaksızın sona erdirildiği anlaşılmaktadır.
Bu nedenle, kıdem ve ihbar tazminatı taleplerinin reddine karar verilmesi gerekirken yazılı şekilde sonuca gidilmesi bozmayı gerektirmiştir.
F)SONUÇ:
Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebepden dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgililere iadesine, 28/05/2019 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.
Kilitli