9. Hukuk Dairesi 2017/9710 E. , 2019/8759 K.
'İçtihat Metni'
MAHKEMESİ :İŞ MAHKEMESİ
Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen kararın, temyizen incelenmesi davalı vekili tarafından istenilmekle, temyiz taleplerinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
YARGITAY KARARI
A) Davacı İsteminin Özeti:
Davacı vekili, müvekkilinin 18/03/1994-29/03/2009 tarihleri arasında ... belediyesi işyerinde 30/03/2009-18/08/2010 arasında ... Belediyesinde daimi işçi olarak çalıştığını, 5747 Sayılı Büyükşehir Yasası ile müvekkili davacının 19/08/2010 tarihinde ... İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne atandığı ve halen burada daimi işçi olarak çalıştığını, 5747 Sayılı Kanun geçici 2. Maddesi, tüzel kişiliği kaldırılan belediyelerden İl Özel İdaresine veya belediyelere devredilmesi gereken personelin, kazanılmış hak ve aylık derecelerinin dikkate alınarak atamalarının yapılacağının belirtildiğini ancak müvekkili davacının önceki çalışmaları yok sayılarak sanki ilk kez işe başlamış gibi değerlendirildiği ve intibak hesabında bu tarihten önceki çalışmalarının göz ardı edildiğini ileri sürerek, derece ve kademe tespiti ile ücret farkı, yıpranma prim farkı ve yasal ilave tediye farkı alacaklarının davalıdan tahsiline karar verilmesini talep etmiştir.
B) Davalı Cevabının Özeti:
Davalı vekili, davacının intibakının Toplu İş Sözleşmesi ek protokolüne, mevzuata ve hukuka uygun olarak yapıldığını savunarak, davanın reddini istemiştir.
C) Yerel Mahkeme Kararının Özeti:
Mahkemece, toplanan kanıtlar ve bilirkişi raporuna dayanılarak, yıpranma prim farkı alacak talebi ret, ücret ve yasal ilave tediye farkı alacak talepleri ise kabul edilmek suretiyle, dava kısmen kabul edilmiştir.
D) Temyiz:
Kararı davalı vekili temyiz etmiştir.
E) Gerekçe:
5747 sayılı Kanunla kapatılan ... Belediyesinden davalı Bakanlığa devredilen davacı işçinin belediyedeki hizmet süresinin yeni işyerindeki derece ve kademe hesabında dikkate alınıp alınmayacağı hususu taraflar arasında uyuşmazlık konusudur.
5747 sayılı Kanun’un geçici 2. maddesinin 6. bendinde; “Tüzel kişiliği kaldırılan belediyelerden il özel idaresine veya belediyelere devredilmesi gereken personel, ihtiyaç duyulması halinde kazanılmış hak aylık dereceleri dikkate alınmak kaydıyla diğer belediyelere veya vali tarafından merkezi idare kuruluşlarının taşra teşkilatının boş kadrolarına atanabilir. Bu personelin atandıkları yeni kadroların aylık, ek gösterge, her türlü zam ve tazminatları ile diğer mali hakları toplamının net tutarı, eski kadrosunda en son ayda almakta oldukları aylık, ek gösterge, her türlü zam ve tazminatları ile diğer mali hakları toplamı net tutarından az olması halinde, aradaki fark atandıkları kadrolarda kaldıkları sürece hiçbir vergi ve kesintiye tâbi tutulmaksızın tazminat olarak ödenir.” hükmü bulunmaktadır.
Ayrıca bu hükmün uygulanmasına yönelik izlenecek yöntemin açıklandığı 2010/9 sayılı Başbakanlık Genelgesinde; “...Atama işlemleri sırasında, ihtiyaç fazlası memurların, atanacakları kadrolar için ilgili mevzuatta öngörülen öğrenim durumu, yaş, görevde yükselme ve unvan değişikliği gibi şartları taşıyıp taşımadıklarına dikkat edilecek ve müktesep hakları korunacaktır. Ataması yapılan personelin özlük hakları 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanununun Ek 2. maddesinin ikinci ve üçüncü fıkrası hükümlerine göre düzenlenecektir...” denmiştir. 5216 sayılı Kanun'un Ek 2. maddesinin 3. fıkrasında ise; “Bu maddenin birinci fıkrasında belirtilen hizmet alanlarında ilgili mevzuatı uyarınca ihdası ya da vizesi yapılmış sürekli işçi kadrolarında veya geçici iş pozisyonlarında 4857 sayılı İş Kanunu’na göre çalışmakta olanlar ise mevcut kadro ve pozisyonlarıyla birlikte büyükşehir belediyesine veya ilgili bağlı kuruluşuna devredilir. Devredilen işçilerin ücret ile diğer mali ve sosyal hakları, devir işleminden önce haklarında uygulanmakta olan toplu iş sözleşmesi veya bireysel iş sözleşmesi hükümlerine göre belirlenmeye devam olunur. Pozisyon değişikliği hali dâhil yapılacak bu devir işlemi, ücret ile diğer mali ve sosyal haklarda değişiklik yapılmasına hak kazandırmaz ve başka bir toplu iş sözleşmesinin uygulanmasını isteme hakkını vermez. Devir işleminden sonra yapılacak toplu is sözleşmelerine ise bu isçilerin mevcut ücret ile diğer mali haklarında diğer işçiler için kararlaştırılacak artış oranı veya miktarını geçecek şekilde artış öngören ya da diğer işçilerden farklı yeni mali ve sosyal haklar verilmesini sağlayacak hükümler konulamaz.” hükmüne yer verilmiştir.
Toplu iş sözleşmesinden yararlanma, 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’nun 39. Maddesinde düzenlenmiştir. Anılan hükme göre, “(1) Toplu iş sözleşmesinden taraf işçi sendikasının üyeleri yararlanır.
(2) Toplu iş sözleşmesinden, sözleşmenin imzalanması tarihinde taraf sendikaya üye olanlar yürürlük tarihinden, imza tarihinden sonra üye olanlar ise üyeliklerinin taraf işçi sendikasınca işverene bildirildiği tarihten itibaren yararlanır.
(3) Toplu iş sözleşmesinin imza tarihi ile yürürlük tarihi arasında iş sözleşmesi sona eren üyeler de, iş sözleşmelerinin sona erdiği tarihe kadar toplu iş sözleşmesinden yararlanır.
(4) Toplu iş sözleşmesinin imzası sırasında taraf işçi sendikasına üye olmayanlar, sonradan işyerine girip de üye olmayanlar veya imza tarihinde taraf işçi sendikasına üye olup da ayrılanlar veya çıkarılanların toplu iş sözleşmesinden yararlanabilmeleri, toplu iş sözleşmesinin tarafı olan işçi sendikasına dayanışma aidatı ödemelerine bağlıdır. Bunun için işçi sendikasının onayı aranmaz. Dayanışma aidatı ödemek suretiyle toplu iş sözleşmesinden yararlanma, talep tarihinden geçerlidir. İmza tarihinden önceki talepler imza tarihi itibarıyla hüküm doğurur.”
Davalı işyerinde uygulanmakta olan 14. dönem toplu iş sözleşmesine 13/08/2011 tarihli protokol ile geçici 3. madde eklenerek başka kurumdan nakledilen işçilerin intibak durumları düzenlenmiş olup; madde hükmü “Kamu Kurum ve Kuruluşlarından Kanunla Bakanlığa devredilen işçiler; taraf işçi sendikasına üye oldukları tarihten itibaren bu toplu iş sözleşmesinin tüm hükümlerinden (EK Madde 1 ve EK Madde 2 hükümleri hariç olmak üzere) yararlanırlar. Devirle gelen işçilerin gündelikleri işe alındıkları grubun ilk kademe ücretinden düşük ise ilk kademe ücretine (A Kademesine), yüksek ise bulunduğu grubun kademeleri arasında ücretine eşit ücrete, yoksa en yakın lehte kademe ücretine intibak ettirilir. Gündelikleri ücret skalasının dışında kalan işçiler ise kendi gündelikleri esas alınarak toplu iş sözleşmesindeki dönemlere göre uygulanan ücret zamlarından yararlanırlar” şeklindedir.
Somut uyuşmazlıkta davacı işçi kapatılan belediyeden devir ile 19/08/2010 tarihinde davalı bakanlığa devren gelmiştir. Davacının dayanışma aidatı ödediği ... Sendikası ile TÜHİS arasında imzalanan 03/08/2011 tarihli protokole göre kamu kurum ve kuruluşlarından Bakanlığa devredilen işçilerin üyelik tarihinden itibaren Toplu İş Sözleşmesi’nden faydalanacağı, gündelikleri ilk kademe ücretinden düşük ise ilk kademe ücretine, yüksekse aynı kademedeki ücretine eşit ücrete, yoksa en yakın ücrete intibak ettirileceği yazılıdır. Nitekim davacının ücreti bu protokol esaslarına göre belirlenmiş ve ödenmiştir. Davacıya yapılan ücret uygulaması ve artışlarının da imzalanan TİS ve protokole uygun yapıldığı, bu şekilde ücret belirlenmesinde hizmet yılı değil ücret kademesinin esas alındığı anlaşıldığından, davanın tümden reddine karar verilmesi gerekirken kısmen kabulü hatalıdır.
F) SONUÇ:
Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebepten dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine 15/04/2019 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.
9. Hukuk Dairesi 2017/9710 E. , 2019/8759 K.
-
- Benzer Konular
- Cevaplar
- Görüntüleme
- Son mesaj
-
- 0 Cevaplar
- 17 Görüntüleme
-
Son mesaj gönderen İctihat
-
- 0 Cevaplar
- 5 Görüntüleme
-
Son mesaj gönderen Ictihat
-
- 0 Cevaplar
- 14 Görüntüleme
-
Son mesaj gönderen Ictihat
-
- 0 Cevaplar
- 13 Görüntüleme
-
Son mesaj gönderen Ictihat
-
- 0 Cevaplar
- 18 Görüntüleme
-
Son mesaj gönderen Ictihat
-
- 0 Cevaplar
- 15 Görüntüleme
-
Son mesaj gönderen Ictihat
-
- 0 Cevaplar
- 20 Görüntüleme
-
Son mesaj gönderen Ictihat
-
- 0 Cevaplar
- 6 Görüntüleme
-
Son mesaj gönderen Ictihat
-
- 0 Cevaplar
- 15 Görüntüleme
-
Son mesaj gönderen Ictihat
-
- 0 Cevaplar
- 15 Görüntüleme
-
Son mesaj gönderen Ictihat