9. Hukuk Dairesi 2017/12899 E. , 2019/8732 K.

Kilitli
Kullanıcı avatarı
İctihat

9. Hukuk Dairesi 2017/12899 E. , 2019/8732 K.

'İçtihat Metni'

MAHKEMESİ :ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ (İŞ)

Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen kararın, temyizen incelenmesi davacı vekili tarafından istenilmekle, temyiz taleplerinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

YARGITAY KARARI

A) Davacı İsteminin Özeti:
Davacı vekili, davalı işyerinde çalışan müvekkilinin iş akdinin herhangi bir sebep gösterilmeksizin ve mehil de verilmeksizin işverence feshedildiğini ancak yasal haklarının ödenmediğini ileri sürerek, kıdem ve ihbar tazminatları ile fazla mesai, yıllık izin, ulusal bayram ve genel tatil alacaklarının davalılardan tahsiline karar verilmesini talep etmiştir.
B) Davalı Cevabının Özeti:
Davalı ... Elektrik Dağıtım A.Ş. vekili, müvekkili şirket ile diğer davalı şirket arasında alt-üst işveren ilişkisi bulunmadığını, işin götürü usulde davalı şirkete tevdi edildiğini, bu itibarla müvekkili şirketin pasif husumet ehliyetinin bulunmadığını savunarak, davanın reddini istemiştir.
C) Yerel Mahkeme Kararının Özeti:
Mahkemece, davalı ... Elektrik Dağıtım A.Ş.’nin taşıma işini ihale ile dava dışı yüklenici şirketlere devretmiş olup kendi işçilerini bu işte çalıştırmadığını, davacının, taşıma işini ihale ile yüklenen dava dışı şirketlerin işçisi olduğu ve ödenmeyen ücret alacakları hakkındaki sorumluluğun dava dışı şirketlere ait olduğu, davalı ... Elektrik Dağıtım A.Ş.’nin asıl işveren sıfatının bulunmadığı ve davalı ... Elektroteknik Ltd. Şti'nin de herhangi bir sorumluluğunun olmadığı gerekçesiyle, davanın tümden reddine karar verilmiştir.
D) Temyiz:
Kararı davacı vekili temyiz etmiştir.
E) Gerekçe:
Uyuşmazlık, davacının işçilik alacaklarından davalıların sorumlu olup olmadığı noktasında toplanmaktadır.
4857 Sayılı İş Kanunu'nun 2/6-7 maddesi uyarınca bir işverenden işyerinde yürüttüğü mal veya hizmet üretimine ilişkin yardımcı işlerinde veya asıl işin bir bölümünde işletmenin ve işin gereği teknolojik nedenlerle uzmanlık gerektiren işlerde iş alan ve bu iş için görevlendirdiği işçileri sadece bu işyerinde aldığı işte çalıştıran işveren ile iş aldığı işveren arasında kurulan ilişkiye asıl işveren/ alt işveren ilişkisi denir. Bu ilişkide asıl işveren alt işverenin işçilerine o işyeri ile ilgili olarak bu kanundan, iş sözleşmesinden doğan yükümlülüklerinden alt işveren ile birlikte sorumludur. Asıl işverenin işçilerinin alt işveren tarafından işe alınarak çalıştırılmaya devam ettirilmesi suretiyle hakları kısıtlanamaz veya daha önce o işyerinde çalıştırılan kimse ile alt işveren ilişkisi kurulamaz
Somut uyuşmazlıkta davacının davalılardan ... Elektrik Dağıtım A.Ş.’nin alt işvereni olduğu anlaşılan diğer davalı ... Elektroteknik Müh. İnş. Mak. Müt. San. Tic. Ltd. Şti. arasında “… 10 yıllık damga süreleri sona eren sayaçlar ile arızalı ve ölçme hassasiyetinden şüphe edilen sayaçların değiştirilmesi, sökülmesi, takılması, mühürlenmesi ve ... Elektrik Dağıtım A.Ş. tarafından hizmetin yerine getirilmesi ile ilgili her türlü bildirimin aboneye tebliği işi…” olarak tanımlanan sözleşme bulunmaktadır. Bu sözleşme kapsamındaki işi yapmak için davalı ... Elektroteknik Müh. İnş. Mak. Müt. San. Tic. Ltd. Şti. ile davacının sigorta giriş-çıkış kayıtlarının bulunduğu dava dışı ... ve ... Tur şirketleri arasında ise, asıl işveren ... Elektrik Dağıtım A.Ş.’nin işinde çalıştırılmak üzere sürücüsüyle birlikte araç kiralama sözleşmeleri imzalandığı, dava dışı ... ve ... Tur şirketleri ile dava dışı ... ve ...’in aralarında ise aynı plakalı aracın sürücüyle birlikte taşıt kiralama sözleşmesi çerçevesinde asıl işveren ... Elektrik Dağıtım A.Ş.’nin işinde çalıştırılmak üzere sözleşme imzalandığı ve davacının ise sürücüsüyle birlikte asıl işverenin işinde kullanılmak üzere kiralanan araçta şoför olarak çalıştığı, dosyadaki bilgi ve belgelerden anlaşılmaktadır.
Tüm bu hususlar birlikte dikkate alındığında, davacının alt işveren ... Elektroteknik Müh. İnş. Mak. Müt. San. Tic. Ltd. şirketinin taşeronu olan dava dışı ... ve ... Tur şirketlerinin sigortalı işçisi olarak ancak ücreti araç kiralama bedeli içinde ödenmek suretiyle münhasıran asıl işverenin işinde çalıştığı anlaşılmaktadır. Bu duruma göre, mahkemece davalıların davaya konu alacaklardan sorumlu oldukları gözetilerek, dosya kapsamındaki belge ve bilgilere göre davanın esası hakkında bir karar verilmesi gerekirken, davacının davalı şirketlerle ilişkisi bulunmadığı gerekçesiyle işin esasına girilmeksizin davanın reddi hatalıdır.
F) SONUÇ:
Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebepten dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 15/04/2019 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.
Kilitli