9. Hukuk Dairesi 2017/16289 E. , 2020/3555 K.
'İçtihat Metni'
MAHKEMESİ :İŞ MAHKEMESİ
Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen kararın, temyizen incelenmesi davalılardan T.C. ... vekili tarafından istenilmekle, temyiz taleplerinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
YARGITAY KARARI
1-Dosyadaki bilgi ve belgelere, delillerin taktirinde bir isabetsizlik görülmemesine göre, davalı T.C. ... vekilinin aşağıdaki bendin dışındaki temyiz itirazları yerinde görülmemiştir.
2-Harçtan muaf olan davalı T.C. ... aleyhine yargılama gideri içinde harç yüklenmesi hatalı olup bozma sebebi ise de, bu yanlışlığın giderilmesi yeniden yargılamayı gerektirmediğinden hükmün HMK. nun geçici 3/2 maddesi yollaması ile HUMK.nun 438/7. maddesi uyarınca düzeltilerek onanmasına karar verilmiştir.
SONUÇ:
Hüküm kısmının harç ve yargılama giderlerine ilişkin,
'Alınması gerekli olan karar harcı 357,94.-TL olup, daha önceden peşin harç: 89,50.- TL alınmış olmakla, kalan 268,44.- TL harcın davalı ... harçtan muaf olduğundan, davalı ... Isıtma Soğutma Sistemleri Temizlik Hizmetleri Gıda Nakliyat Eğitim ve Öğretim Ticaret ve San. Ltd. Şti.'nden alınarak Hazineye irat kaydına,
Davacı tarafından peşin ödenen 89,50- TL harcın davalılardan ...'nın harçtan muaf olması nedeniyle diğer davalı ... Isıtma Soğutma Sistemleri Temizlik Hizmetleri Gıda Nakliyat Eğitim ve Öğretim Ticaret ve San.Ltd.Şti.'nden alınarak davacıya verilmesine,
Davacı tarafından yapılan başvurma harcı: 25,20.-TL, 15 tebligat gideri:135,80.- TL, müzekkere gideri:44,00.-TL, bilirkişi ücreti: 300,00.- TL, dosya gidiş dönüş posta ücreti ve havale gideri: 50,20.- TL olmak üzere toplam 555,20.- TL yargılama giderinin davalılardan müştereken ve müteselsilen alınarak davacıya verilmesine, ' şeklindeki paragraflarının hükümden çıkartılarak yerlerine ' T.C. ... harçtan muaf olduğundan, Bakanlık aleyhine harca hükmedilmesine yer olmadığına,
Kabul edilen miktar üzerinden alınması gereken 357,94 TL. karar-ilam harcından davacının yatırdığı 89,50 TL. peşin harcın mahsubu ile bakiye 268,44 TL harcın davalı ... Isıtma Soğutma Sistemleri Temizlik Hizmetleri Gıda Nakliyat Eğitim ve Öğretim Ticaret ve San.Ltd.Şti.'nden alınarak Hazineye irat kaydına,
Davacı tarafından peşin ödenen 89,50 TL harç ile başvurma harcı 25,20 TL olmak üzere toplam 114,70 TL harcın davalı ... Isıtma Soğutma Sistemleri Temizlik Hizmetleri Gıda Nakliyat Eğitim ve Öğretim Ticaret ve San. Ltd. Şti.'nden alınarak davacıya verilmesine,
Davacı tarafından yapılan 15 tebligat gideri:135,80 TL, müzekkere gideri: 44,00 TL, bilirkişi ücreti: 300,00 TL, dosya gidiş dönüş posta ücreti ve havale gideri: 50,20 TL olmak üzere toplam 530,00 TL yargılama giderinin davalılardan müştereken ve müteselsilen alınarak davacıya verilmesine, ' paragraflarının yazılmasına, hükmün bu şekilde DÜZELTİLEREK ONANMASINA, 03/03/2020 gününde oy birliğiyle karar verildi.
9. Hukuk Dairesi 2017/16289 E. , 2020/3555 K.
-