10. Hukuk Dairesi 2017/6557 E. , 2018/1289 K.
'İçtihat Metni'
Mahkemesi :Asliye Hukuk (İş) Mahkemesi
Dava, rücuan tazminat istemine ilişkindir.
Mahkemece, hükümde belirtilen gerekçelerle, davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
Hükmün, davacı Kurum vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine, temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tespit edildi.
Davacı Kurum, 04.04.2005 tarihli iş kazası nedeniyle vefat eden sigortalının geride kalanlarına bağlanan gelir nedeniyle oluşan kurum zararının 506 sayılı kanunun 26. maddesi gereğince davalılardan davalılardan tahsilini istemiştir.
Dosya kapsamında; davalı şirket tarafından inşa edilen yapının denetim işinin dava dışı .... Denetim AŞ'ye verildiğinin ifadelerden anlaşıldığı, mahkemece bu şirket ile davalı şirket veya dava dışı ...Tekstil Tur. Tic.San. A.Ş arasındaki hukuki ilişki araştırılıp ortaya konulmaksızın karar verildiği ve yine yapı denetim elemanlarının işveren olarak sorumlu tutulamayacakları, kusurlarının 3. kişilerin kusuru kapsamında değerlendirilebileceğinin gözetilmememesi usul ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir. Mahkemece davalı şirket ile veya dava dışı ...Tekstil Tur. Tic. San. A.Ş. ile .... Denetim A.Ş. arasındaki hukuki ilişki belirlenmeli, aralarında sözleşme olması halinde niteliği ve kapsamı ortaya konulmak suretiyle davalıların kusurunun belirlenmesi için konuda uzman bilirkişi heyetinden alınacak rapor sonucuna göre karar verilmesi gerekirken, eksik inceleme ve araştırmayla yazılı şekilde karar tesisi, kusur verilen gerçek kişilerin işveren, işveren vekili olup olmamalarına göre sıfatları doğru belirlenmeli, yapı denetim elemanlarının işveren olmadığı gözetilmelidir.
Mahkemece bu maddi ve hukuki olgular göz önünde tutulmaksızın eksik inceleme ve yanılgılı değerlendirme sonucu, yazılı şekilde hüküm kurulmuş olması, usul ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir.
O hâlde, davacı Kurum vekilinin bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalı, Kurum lehine oluşan kazanılmış hak gözetilmelidir.
SONUÇ : Temyiz edilen hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, 22.02.2018 gününde oybirliğiyle karar verildi.
10. Hukuk Dairesi 2017/6557 E. , 2018/1289 K.
-