11. Hukuk Dairesi 2017/2073 E. , 2018/7622 K.
'İçtihat Metni'
MAHKEMESİ :ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ
Taraflar arasında görülen davada ... 22. Asliye Hukuk Mahkemesi’nce verilen 03/05/2016 tarih ve 2014/102-2016/148 sayılı kararın Yargıtayca incelenmesinin taraf vekilleri tarafından istenildiği ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve yine dosya içerisindeki dilekçe, layihalar, duruşma tutanakları ve tüm belgeler okunup, incelendikten sonra işin gereği görüşülüp, düşünüldü:
Davacı vekili, davalı ile dava dışı şirket arasında asansör temin ve tesisi sözleşmesi akdedildiğini bu sözleşme kapsamındaki iş nedeniyle müvekkiline montaj all risk düzenlediğini montaj sırasında asansörün elektronik aksamının hasarlandığını, hasara yağmur sularının asansör kuyusuna sızmasının neden olduğunu, sigortalı şirkete ödenen 12.094,68 TL'nin rücuen tazmini için davalıya takip yapıldığını, davalı tarafından icra dairesinin yetkisine ve borca itiraz edildiğini, itirazın haksız olduğunu, zira sigortalı ile davalı arasındaki sözleşmeye göre asansör kuyusunun davalı tarafından montaja hazır edilmesi gerektiğini, yağmur sularının sızmasında davalının kusurlu olduğunu, ayrıca sözleşmede ... İcra Daireleri ve mahkemeleri yetkili kılındığını ileri sürerek itirazın iptaline, icra inkar tazminatına karar verilmesini istemiştir.
Davalı vekili, davanın reddine karar verilmesini istemiştir.
Mahkemece, tüm dosya kapsamına göre, meydana gelen hasarın, asansör kuyusunun çatıdaki baca kısımlarından sızan yağmur sularından kaynaklandığı, davalı derneğin asansörün güvenliği ve sağlıklı çalışması bakımından sözleşmenin 8.2. maddesi uyarınca üzerine düşen “uygun şekilde çerçevelenmiş, kapatılmış, sıva ve badanası yapılmış, ışıklandırılmış ve havalandırılmış, istenildiğinde su giderleri olan ve su sızdırmaz, uygun derinlikte asansör kuyusunun hazırlanması' şartını layıkıyla yerine getirmediği, çatıda yağmura ve sızdırmazlığa karşı gerekli ve yeterli önlemleri almadığı, bu nedenlerle hasar ve zararın gerçekleşmesinde % 40 oranında kusurlu olduğu, sigortalı şirketin asansör kuyusunun yeterli izolasyona sahip olup olmadığını kontrol ederek varsa bu konudaki eksikliklerin giderilmesi için bina sahibini uyarması ve gerekirse montaja hiç başlamaması, yeterli izolasyonun tamamlanmasını beklemesi gerekirken, bunu yapmadığı, asansörlerin geçici veya tam kabul işlemleri yapılmadan ve ekspertiz raporuna göre % 75'i tamamlanmış iken, aylardır kullanılmasına izin verdiği, konusunda uzman ve basiretli bir tacir olarak bina sahibini uyarıp gerekli önlemleri almaya yönlendirmediği ve gerekirse sözleşmeden doğan haklarını kullanıp montaja başlamama imkanı varken bunu yapmadığı, tüm bu nedenlerle sigortalının zararın meydana gelmesinde % 60 oranında kusurlu olduğu, kusur oranı gözetildiğinde 4.566,50 TL'nin davalı sorumluluğunda olduğu gerekçesi ile davanın kısmen kabulüne, 4.566,50 TL üzerinden itirazın iptaline ve takibin devamına karar verilmiştir.
Kararı, taraf vekilleri temyiz etmiştir.
1- Dava, montaj all risk sigorta poliçesi kapsamında meydana gelen hasarın rücuen tazmini istemine ilişkindir. Mahkemece kararın kısmen kabulüne karar verilmiştir. Ancak, 6102 sayılı ...'nın 4. maddesi uyarınca, her iki tarafın ticari işletmesi ile ilgili hususlardan doğan hukuk davaları ticari davadır. Aynı Yasa'nın 5. maddesinde, aksine hüküm bulunmadıkça, dava olunan şeyin değerine veya tutarına bakılmaksızın asliye ticaret mahkemesinin tüm ticari davalar ile ticari nitelikteki çekişmesiz yargı işlerine bakmakla görevli olduğu, 5/3. maddesinde de, asliye ticaret mahkemesi ile asliye hukuk mahkemesi ve diğer hukuk mahkemeleri arasındaki ilişkinin görev ilişkisi olduğu, bu durumda göreve ilişkin usul hükümlerinin uygulanacağı belirtilmiştir. Görev hususu kamu düzenine ilişkin olup, yargılamanın her safhasında re'sen gözetilmelidir. Bu açıklamalar uyarınca, mahkemece, davalı derneğin ticari işletmesi olan öğrenci yurduna 29.02.2012 tarihli sözleşme kapsamında davacının sigortalısı tarafından asansör temin ve tesisi edileceği, bu durumda her iki tarafın ticari işletmesinden kaynaklanan bir uyuşmazlık olduğu nazara alınmak suretiyle görevli mahkemenin asliye ticaret mahkemesi olduğundan bahisle görevsizlik kararı verilmesi gerekirken, işin esasına girilmesi doğru olmamış bozmayı gerektirmiştir.
2- Bozma sebep ve şekline göre, taraf vekillerinin temyiz itirazlarının incelenmesine şimdilik gerek görülmemiştir.
SONUÇ: Yukarıda (1) numaralı bentte açıklanan nedenlerle kararın re'sen BOZULMASINA, (2) numaralı bentte açıklanan nedenlerle taraf vekillerinin temyiz itirazlarının şimdilik incelenmesine yer olmadığına, ödedikleri peşin temyiz harcının istekleri halinde temyiz edenlere iadesine, 04/12/2018 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.
11. Hukuk Dairesi 2017/2073 E. , 2018/7622 K.
-
- Benzer Konular
- Cevaplar
- Görüntüleme
- Son mesaj
-
- 0 Cevaplar
- 30 Görüntüleme
-
Son mesaj gönderen Ictihat
-
- 0 Cevaplar
- 6 Görüntüleme
-
Son mesaj gönderen Ictihat
-
- 0 Cevaplar
- 7 Görüntüleme
-
Son mesaj gönderen Ictihat
-
- 0 Cevaplar
- 8 Görüntüleme
-
Son mesaj gönderen Ictihat
-
- 0 Cevaplar
- 6 Görüntüleme
-
Son mesaj gönderen Ictihat
-
- 0 Cevaplar
- 5 Görüntüleme
-
Son mesaj gönderen Ictihat
-
- 0 Cevaplar
- 7 Görüntüleme
-
Son mesaj gönderen Ictihat
-
- 0 Cevaplar
- 4 Görüntüleme
-
Son mesaj gönderen Ictihat
-
- 0 Cevaplar
- 8 Görüntüleme
-
Son mesaj gönderen Ictihat
-
- 0 Cevaplar
- 12 Görüntüleme
-
Son mesaj gönderen Ictihat