18. Hukuk Dairesi 2015/21699 E. , 2016/91 K.

Kilitli
Kullanıcı avatarı
İctihat

18. Hukuk Dairesi 2015/21699 E. , 2016/91 K.
'İçtihat Metni'

MAHKEMESİ : Sulh Hukuk Mahkemesi

Dava dilekçesinde, Türk Medeni Kanunu'nun 405 ve 406. maddeleri gereğince vasi tayini istenilmiştir. Mahkemece davanın kabulüne karar verilmiş, hüküm ilgili ... tarafından temyiz edilmiştir.

Y A R G I T A Y K A R A R I

Türk Medeni Kanunu'nun 405 ve 406. maddesi uyarınca vasi atanması istenilmiş, mahkemenin davanın kabulüne dair kararına kısıtlının kızı ... tarafından, vasinin şahsına ilişkin nedenlerle ve ayrıca kısıtlama kararının esası yönünden temyiz edilmiştir.
1-Kısıtlama kararının esasına ilişkin temyizin incelenmesinde;
Temyiz isteminin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü:
Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı kanıtlar ile yasal gerektirici nedenlere göre, yerinde görülmeyen temyiz itirazlarının reddi ile usule ve yasaya uygun olan hükmün ONANMASINA,
2-Vasinin şahsına itiraz yönünden temyizin incelenmesine gelince;
Türk Medeni Kanunu'nun 422. maddesi gereğince vasinin sıfatına karşı yapılan itirazları veya vasinin ileri sürdüğü kaçınma sebeplerini (özürleri) inceleme görevi; öncelikle vesayet makamı olan sulh mahkemesine, onun kabul etmemesi halinde denetim makamı olan asliye mahkemesine aittir. Öyle ise vasinin şahsına ilişkin itirazı, yukarıda açıklanan kurallar çerçevesinde değerlendirilip, vesayet makamınca özür nedenleri yerinde görülmediği takdirde buna ilişkin kararla birlikte evrakın denetim makamına gönderilmesi ve Türk Medeni Kanunu'nun 488. maddesi uyarınca denetim makamınca bu konuda kesin bir karar verilmesi için dosyanın mahkemesine İADESİNE, 11.01.2016 gününde oybirliğiyle karar verildi.

Kilitli