19. Hukuk Dairesi 2017/389 E. , 2018/6700 K.

Kilitli
Kullanıcı avatarı
İctihat

19. Hukuk Dairesi 2017/389 E. , 2018/6700 K.

'İçtihat Metni'

MAHKEMESİ :Ticaret Mahkemesi

Taraflar arasındaki asıl ve birleşen itirazın iptali davalarının bozma ilamına uyularak yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı asıl ve birleşen davanın reddine yönelik olarak verilen hükümlerden birleşen davaya yönelik verilen hükmün süresi içinde davalı-birleşen davacı vekilince temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.

- K A R A R -

Mahkemece birleşen davalının, birleşen davacı şirket ve dava dışı ... Tüketim A.Ş. ile ticari ilişkileri birleştirilip, birleşen davacı şirketin ve dava dışı ... Tüketim A.Ş.’nin tek bir şirket gibi düşünülerek birleşen davalının bu iki şirketten yaptığı alımlardan fazla ödeme yaptığı kabul edilerek birleşen davanın reddine karar verilmiştir. Mahkemenin hükmüne esas aldığı bilirkişi raporunda da, birleşen davalı ile davacı şirket ve dava dışı ... Tüketim A.Ş. arasında tek ilişki olduğu değerlendirilerek hesaplama yapılmış, bu rapor benimsenerek hüküm kurulmuştur. Birleşen davacı ... Gıda …A.Ş. ile dava dışı ... Tüketim A.Ş. ayrı tüzel kişiliklere sahip olduğundan, dava dışı ... Tüketim A.Ş.’nin herhangi bir alacağına birleşen davacı şirket halef olamayacağı gibi birleşen davalının dava dışı şirkete yapmış olduğu ödemelere de halef olamaz. Mahkemece uzman bilirkişi kurulundan rapor alınarak, birleşen davacı şirket tarafından birleşen davalıya yapılan ve teslim edilen mal satış tutarları ile birleşen davalı tarafından birleşen davacı şirkete yapılan ödemeler araştırılıp, bu durumda birleşen davacı şirketin bir alacağı çıkarsa bu miktar üzerinden birleşen davanın kabulüne, çıkmazsa reddine karar verilmesi gerekirken, eksik inceleme ve yanılgılı değerlendirme ile yazılı şekilde birleşen davanın reddine karar verilmesi doğru görülmemiştir.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle davalı-birleşen davacı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile birleşen davaya yönelik olarak verilen hükmün BOZULMASINA, bozma nedenine göre sair temyiz itirazlarının şimdilik incelenmesine yer olmadığına, peşin harcın istek halinde temyiz eden davalı-birleşen davacıya iadesine, 19/12/2018 gününde oybirliğiyle karar verildi.
Kilitli