USULSÜZ TEBLİGAT


İcra ve İflas Hukukunda Tebligat İşlemleri, Usulsüz Tebligat, Geçerli Tebligat Şartları, Tebligatın İncelenmesi.
Cevapla
Kullanıcı avatarı
Hepsihukuk
Mesaj Panosu Yöneticisi
Mesajlar: 2291
Kayıt: 28 Mar 2021, 13:29
İletişim:

YARGITAY 12. HUKUK DAİRESİ


Esas No : 2012/29472
Karar No : 2013/2158

♦USULSÜZ TEBLİĞ
♦TEBLİGAT
♦AÇIK ARTIRMA İLANI TEBLİGATI
♦SATIŞ İLANININ BİR SURETİNİN ALAKADARLARA TEBLİĞİ
♦İHALENİN FESHİ SEBEBİ


DAVA : Yukarıda tarih ve numarası yazılı mahkeme kararının müddeti içinde temyizen tetkiki borçlu tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye gönderilmiş olup, dava dosyası için Tetkik Hakimi Adem Özdemir tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve dosya içerisindeki tüm belgeler okunup incelendikten sonra işin gereği görüşülüp düşünüldü :

KARAR : 1) 7201 Sayılı Tebligat Kanunu’nun 16. maddesi gereğince kendisine tebliğ yapılacak şahıs adresinde bulunmazsa tebligat, kendisi ile aynı konutta oturan kişilere veya hizmetçilerinden birine yapılır. Bu maddede belirtilen şahıslara, muhatap adına tebligatın yapılabilmesi için, tebligatın yapılacağı sırada muhatabın orada bulunmaması gerekir. Muhatap, o adreste olmakla beraber sadece tebliğin yapılacağı anda orada bulunmuyor ise, tebligat, 16.madde hükmü uyarınca yapılır. Ancak, 7201 Sayılı Kanunun 16.maddesi yazılı olduğu üzere muhatabın tebliğ sırasında orada bulunmadığı saptanmadan anılan maddeye göre tebligat yapılamaz.

Şikayetçi borçlunun “Mahmutbey Mah. Osman Yılmaz Cad. No: ... İç Kapı No: ... Hendek/Sakarya “ adresine çıkarılan ve 06.12.2011 tarihinde tebliğ edilen taşınmaz açıkartırma ilanı tebligatının incelenmesinde, muhatab ile babanının aynı çatı altında birlikte oturduklarına dair bir meşruhat yazılmaksızın babası E. G.'e yapılan tebligat sulsüzdür.

2) 7201 Sayılı Tebligat Kanunu’nun “Tebliğ imkansızlığı ve tebellüğden imtina” başlıklı 21/1. maddesinde; “Kendisine tebligat yapılacak kimse veya yukarıdaki maddeler mucibince tebligat yapılabilecek kimselerden hiçbiri gösterilen adreste bulunmaz veya tebellüğden imtina ederse, tebliğ memuru tebliğ olunacak evrakı, o yerin muhtar veya ihtiyar heyeti azasından birine veyahut zabıta amir veya memurlarına imza mukabilinde teslim eder ve tesellüm edenin adresini ihtiva eden ihbarnameyi gösterilen adresteki binanın kapısına yapıştırmakla beraber, adreste bulunmama halinde tebliğ olunacak şahsa keyfiyetin haber verilmesini de mümkün oldukça en yakın komşularından birine, varsa yönetici veya kapıcıya da bildirilir. İhbarnamenin kapıya yapıştırıldığı tarih, tebliğ tarihi sayılır.” hükmü öngörülmüştür.

Şikayetçinin “Mahmutbey Mah. Osman Yılmaz Cad. No: ... İç Kapı No: ... Hendek/Sakarya “adresine ikinci kez çıkarılan ve 03.02.2011 tarihinde tebliğ edilen taşınmaz açıkartırma ilanı tebligat parçasına tebliğ memuru muhatabın tevziat saatlerinden sonra adresine dönüp dönmeyeceği, dönecekse ne zaman döneceği tevsik edilmediğinden Tebligat Kanunu'nun 21/1 .maddesine göre yapılan tebligatda usulsüzdür.

3) 7201 Sayılı Tebligat Kanunu’nun 21/1. maddesinde göre 03.02.2011 tarihinde tebliğ edilen taşınmaz açıkartırma ilanı tebligatının usulüne uygun bir şekilde tebliğ edildiği bir an için kabul edilse bile tebliğ işleminin ihale günü yapılmış olması karşısında; tebliğden beklenen amaca ulaşılamayacağı muhakkaktır. Diğer bir anlatımla borçlunun ihaleyi duyurması, muhtemel alıcıları haberdar etmesi için kendisine makul bir süre tanınması kuralına anılan durum aykırılık teşkil eder.

İİK.nun 127. maddesi gereğince satış ilanının bir suretinin alakadarlara tebliği zorunludur. Yukarıda belirtildiği üzere tebliğ, Tebligat Kanunu hükümlerine aykırı olarak yapıldığından, satış ilanı tebliği zorunluluğu bu hali ile yerine getirilmediğinden, bu husus başlı başına ihalenin feshi sebebidir.

Yukarıda açıklanan nedenlerle icra mahkemesince, şikayetin kabulü ile ihalenin feshine karar vermek gerekirken reddi isabetsizdir.

SONUÇ : Borçlunun temyiz itirazlarının kabulü ile mahkeme kararının yukarıda yazılı nedenlerle İİK 366 ve HUMK’nun 428. maddeleri uyarınca (BOZULMASINA), ilamın tebliğinden itibaren 10 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 25.01.2013 gününde oybirliğiyle karar verildi.
Cevapla
  • Benzer Konular
    Cevaplar
    Görüntüleme
    Son mesaj

“Tebligat İşlemleri” sayfasına dön