1. Hukuk Dairesi 2019/4689 E. , 2020/3 K. '


Kilitli
Kullanıcı avatarı
İctihat
Mesajlar: 681327
Kayıt: 30 Mar 2021, 02:46

1. Hukuk Dairesi 2019/4689 E. , 2020/3 K.

'İçtihat Metni'
MAHKEMESİ :ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ
DAVA TÜRÜ : TAPU İPTALİ-TESCİL

Taraflar arasındaki davadan dolayı ... Asliye Hukuk Mahkemesinden verilen 16.09.2015 gün ve 149-203 sayılı kararın Yargıtayca incelenmesi davalılar vekili tarafından istenilmiş olmakla, dosya tetkik olunarak gereği düşünüldü.
-KARAR-
Mahkemece yapılan yargılama sonunda davanın kabulüne karar verilmesi üzerine hüküm, davalılar tarafından temyiz edilmiştir.
Mahkeme hakimi tarafından düzenlenen 02.06.2016 tarihli tutanak ile hüküm verildikten sonra gerekçeli kararın yazılması aşamasında dosyanın kaybolduğu belirtilmiş, Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü Kaybolan Dosya Bürosuna hitaben mahkeme hakimi, yazı işleri müdürü ve katip tarafından 07.06.2016 tarihli tutanak düzenlenmiştir. Ne var ki, dosyanın ihyasına yönelik olarak devamında yapılan bir işlem olup olmadığı dosyaya yansımamış ve dava dosyasının tam olarak tamamlanamamış olduğu anlaşılmıştır.
Adliye dairelerinde bulunan derdest veya karara çıkmış herhangi (mahkemeler, Cumhuriyet başsavcılığı veya icra dairelerine ait) bir dosyanın, doğal afet olarak nitelendirilen yangın, yersarsıntısı, seylap veya heyelan gibi nedenlerle kaybolması ya da belgelerinin zarara uğraması durumunda ne yapılması gerektiği 4473 Sayılı Yangın, Yersarsıntısı, Seylap veya Heyelan Sebebiyle Mahkeme ve Adliye Dairelerinde Ziyaa Uğrayan Dosyalar Hakkında Yapılacak Muamelelere Dair Kanun ile belirlenmiştir. Anılan Kanununun 1. maddesinde yangın, yersarsıntısı seylap veya heyelan sebebiyle mahkeme ve adliye dairelerinde ziyana uğrayan dosyaların yenilenmesinin bu Kanun hükümleri dairesinde yapılacağı 2. maddesinde ise 1. maddede yazılan hallerde kanunun tatbik edilebilmesinin Adliye Vekaletinin kararına bağlı olduğu, kararın Resmi Gazete ve ayrıca mahallinde mütat vasıtalarla neşir ve ilan olunacağı, devam eden maddelerinde ise dosya ihyasının nasıl yapılacağı düzenlenmiştir. Ayrıca Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü’nün 30.01.2006 tarihli ve 107 sayılı “Zayi Olan Dosyaların Yenilenmesi” başlıklı Genelgesinde de ihya işlemlerinin nasıl yapılacağı detaylı olarak açıklanmıştır.
Mahkemece, dosyanın ihyasının sağlanması, dava konusu taşınmazların ilk tesis tarihinden itibaren tüm tedavülleri ile birlikte tapu kayıtları ve dayanaklarının (eski ... parsel yeni ... ada ... parsel de dahil olmak üzere) ilgili Tapu Müdürlüğünden getirtilmesi, şimdiye kadar sunulan tüm belgeler (dava dilekçesi, cevap dilekçeleri vb), düzenlenen tutanaklar, keşif zaptı, bilirkişi raporları ile farklı kurumlardan getirtilen tüm belge ve yazı cevaplarının dosya arasına alınması, ondan sonra dosyanın temyiz incelemesi yapılmak üzere Daireye gönderilmesi gerektiği kuşkusuzdur.
Hal böyle olunca mahkemece, yukarıda açıklanan yasal düzenlemelerde belirtildiği şekilde temyiz istemine konu dosya usulüne uygun olarak ihya edildikten sonra temyiz incelemesi yapılmak üzere gönderilmesi için dosyanın Mahkemesine GERİ ÇEVRİLMESİNE, 06/01/2020 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

Kilitli
  • Benzer Konular
    Cevaplar
    Görüntüleme
    Son mesaj

“2020 Yılı Kararları” sayfasına dön