1. sayfa (Toplam 1 sayfa)

9. Hukuk Dairesi 2015/19321 E. , 2018/12079 K.

Gönderilme zamanı: 18 Kas 2021, 20:30
gönderen İctihat
9. Hukuk Dairesi 2015/19321 E. , 2018/12079 K.


'İçtihat Metni'


MAHKEMESİ :İŞ MAHKEMESİ
DAVA TÜRÜ : ALACAK

Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen kararın, temyizen incelenmesi davalılar avukatı tarafından istenilmekle, temyiz talebinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
YARGITAY KARARI

A) Davacı İsteminin Özeti:
Davacı vekili, davacının davalılara ait gemilerde çalıştığını,hizmet akdinin işverence haksız fesih edildiğini ileri sürerek,kıdem tazminatını istemiştir.
B) Davalı Cevabının Özeti:
Davalılar vekili,davacının davalı şirketlere ait işyerinde aralıklı olarak belirli süreli sözleşmeler ile çalıştığını,davacının gemide bulunduğu esnada katılmak zorunda olduğu role eğitimine katılmayı reddettiği ve diğer gemi personelini de eğitime katılmama konusunda tehdit ettiği ve bu nedenle hizmet akdinin haklı olarak feshedildiği savunarak, davanın reddini istemiştir.
C) Yerel Mahkeme Kararının Özeti:
Mahkemece, toplanan kanıtlar ve bilirkişi raporuna dayanılarak, davalının iş sözleşmesini fesihte haksız olduğu gerekçesiyle davanın kabulüne karar verilmiştir.
D) Temyiz:
Kararı davalılar vekili temyiz etmiştir.
E) Gerekçe:
1-Dosyadaki yazılara, toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalıların aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
2-Taraflar arasındaki iş ilişkisinin işverenin tazminat ödemesini gerektirir bir şekilde sona erip ermediği hususu açıklığa kavuşturulmalıdır.
854 sayılı Deniz İş Kanunu’nun 14/1-ç.maddesinde işveren veya işveren vekili tarafından, “Gemiadamının işveren veya işveren vekiline karşı denizcilik kural ve teamüllerine veya ahlak ve adaba aykırı hareket etmesi,” halinde fesih yapılabileceği hüküm altına alınmıştır.
854 sayılı Deniz İş Kanunu’nun 41. maddesinde de hafta tatili “... hizmeti ve şehir hattı gemilerinde gemiadamının haftada altı günden fazla çalıştırılması yasaktır. Bunlardan hafta tatili günü çalıştırılanlara, haftanın diğer bir gününde nöbetleşe izin verilir. “şeklinde hüküm altına alınmıştır.
Somut uyuşmazlıkta; Deniz İş Kanunu’na tabi olarak çalışan davacının gemi seyir halindeyken gemi kaptanlığınca planlanan gemiyi terk talimine katılmadığı, bu konuda yapılan ihtara rağmen gemi kaptanına Pazar günü yine talim yapılırsa katılmayacağını belirttiği, işveren feshinin de davacının bu eylemi üzerine gerçekleştirildiği anlaşılmıştır.
Dosyadaki delil durumu, özellikle tanıkların ve davacının beyanından davacının hafta tatili olduğu gerekçesiyle talime katılmadığı, davacı tarafça feshe konu olayın gerçekleştirildiği sabittir. Nitekim bu olgu mahkemenin de kabulündedir.
Netice itibariyle davacının gemi içerisinde yapılan eğitime katılması zorunlu olduğu gibi Deniz İş Kanunundaki hafta tatiline yönelik düzenleme gereği de hafta tatili günü çalıştırılması mümkün olmakla bu çalışmasına karşılık haftanın başka günü hafta tatili izni kullanabileceği sabit olup, davacının feshe konu eylemi denizcilik kural ve teamüllerine aykırı olduğu ve bu nedenle işveren feshinin haklı nedene dayalı olduğu anlaşıldığından davanın reddi gerekirken yazılı şekilde kabulü hatalı olup, bozmayı gerektirmiştir.
F) Sonuç:
Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebepten dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 29.05.2018 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.