1. sayfa (Toplam 1 sayfa)

9. Hukuk Dairesi 2017/9352 E. , 2019/7736 K.

Gönderilme zamanı: 18 Kas 2021, 20:30
gönderen İctihat
9. Hukuk Dairesi 2017/9352 E. , 2019/7736 K.


'İçtihat Metni'

MAHKEMESİ :İŞ MAHKEMESİ

Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen kararın, temyizen incelenmesi davalı vekili tarafından istenilmekle, temyiz taleplerinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

YARGITAY KARARI

A) Davacı İsteminin Özeti:
Davacı vekili, davacının davalı şirkete ait işyerinde 12/10/2006 - .../02/2014 tarihleri arasında en son aylık net 2.000,00 TL. ücret ile çalıştığını, davacının iş sözleşmesini haklı nedenlerle sonlandırdığını, davalı şirket tarafından 16.474,01 TL. kıdem tazminatı ödendiğini, tazminatın eksik ödendiğini, bir kısım sosyal hakların ödenmediğini, ... saatlerinin 08.00-19,00 arası olduğunu, ayda sadece 2 gün izin yapıldığını, davacının hafta sonu ve resmi tatillerde de çalıştığını iddia ederek bir kısım işçilik alacaklarının davalıdan tahsiline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
B) Davalı Cevabının Özeti:
Davalı vekili; davacının emeklilik süresini beklemek için iş akdini feshettiğini, kıdem tazminatının ... süresine göre hesaplanarak ödendiğini, talebin yersiz olduğunu, 2008 yılı sonuna kadar taş ocağı yeri olması nedeniyle fazla mesai yapılmadığını, 2009 yılından itibaren fazla çalışmaların tek tek gösterildiğini, bordroların imzalı olduğunu, ödemelerin bankadan yapıldığını, hafta tatilleri ve resmi tatillerinde yapılan çalışmaların bordrolarda gösterildiğini, bordroların imzalandığını ve banka aracılığıyla ödendiğinisavunarak davanın reddini talep etmiştir.
C) Yerel Mahkeme Kararının Özeti:
Mahkemece davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
D) Temyiz:
Kararı davalı vekili temyiz etmiştir.
E) Gerekçe:
1-Dosyadaki yazılara, toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
2-Fazla ... yaptığını iddia eden işçi bu iddiasını ispatla yükümlüdür. Ücret bordrolarına ilişkin kurallar burada da geçerlidir. İşçinin imzasını taşıyan bordro sahteliği ispat edilinceye kadar kesin delil niteliğindedir. Bir başka anlatımla bordronun sahteliği ileri sürülüp kanıtlanmadıkça, imzalı bordroda görünen fazla ... alacağının ödendiği varsayılır.
Fazla çalışmanın ispatı konusunda işyeri kayıtları, özellikle işyerine giriş çıkışı gösteren belgeler, işyeri iç yazışmaları delil niteliğindedir. Ancak, fazla çalışmanın yazılı belgelerle kanıtlanamaması durumunda tarafların, tanık beyanları ile sonuca gidilmesi gerekir. Bunun dışında herkesçe bilinen genel bazı vakıalar da bu noktada göz önüne alınabilir. İşçinin fiilen yaptığı işin niteliği ve yoğunluğuna göre de fazla ... olup olmadığı araştırılmalıdır.
İmzalı ücret bordrolarında fazla ... ücreti ödendiği anlaşılıyorsa, işçi tarafından gerçekte daha fazla ... yaptığının ileri sürülmesi mümkün değildir. Ancak, işçinin fazla ... alacağının daha fazla olduğu yönündeki ihtirazi kaydının bulunması halinde, bordroda görünenden daha fazla çalışmanın ispatı her türlü delille yapılabilir. Bordroların imzalı ve ihtirazi kayıtsız olması durumunda, işçinin bordroda belirtilenden daha fazla çalışmayı yazılı belge ile kanıtlaması gerekir.
İşçinin imzasını içermeyen bordrolarda fazla ... tahakkuku yer aldığında ve tahakkukta yer alan miktarların karşılığı banka hesabına ödendiğinde, tahakkuku aşan fazla çalışmalar her türlü delille ispatlanabilir. Tahakkuku aşan fazla ... hesaplandığında, bordrolarda yer alan fazla ... ödeme tutarları mahsup edilmelidir.
Somut uyuşmazlıkta, davacı işçinin imzasını taşıyan ve fazla mesai tahakkuku bulunan aylar yukarıdaki ilke kararında da değinildiği gibi fazla mesai hesabında dışlanmış ise de fazla mesai tahakkuku bulunan ancak imzasız olan bordrolardaki ödenen fazla mesai ücretlerinin hesaplanan fazla mesai ücretinden mahsubu gerektiğinin düşünülmemesi hatalıdır.
F) SONUÇ:
Temyiz olunan kararın, yukarıda açıklanan sebeplerden dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 03.04.2019 tarihinde oybirliği ile karar verildi.