1. sayfa (Toplam 1 sayfa)

10. Hukuk Dairesi 2016/5849 E. , 2018/7700 K.

Gönderilme zamanı: 18 Kas 2021, 20:30
gönderen İctihat
10. Hukuk Dairesi 2016/5849 E. , 2018/7700 K.


'İçtihat Metni'

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı adına Av. ... ile 1-... Yapı Koop. 2-.... Paz. Tic. Ltd. Şti. arasındaki dava hakkında ... 5. İş Mahkemesi'nden verilen 14/09/2015 günlü ve 2010/1032 2015/573 sayılı hükmün, davacı Kurum avukatı tarafından temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.
Bazı maddeleri dışında 19.01.2011 tarihinde yürürlüğe giren 6099 sayılı Kanun'un 3. maddesi ile değişik 7201 sayılı Tebligat Kanunu’nun 10/2. maddesine göre “bilinen en son adresin tebligata elverişli olmadığının anlaşılması veya tebligat yapılamaması hâlinde, muhatabın adres kayıt sisteminde bulunan yerleşim yeri adresi, bilinen en son adresi olarak kabul edilir ve tebligat buraya yapılır.”; Tebligat Kanunu’nun 12 maddesine göre Hükmi şahıslara tebliğ, salahiyetli mümessillerine, bunlar birden ziyade ise, yalnız birine yapılır.
'Bir ticarethanenin muamelelerinden doğan ihtilaflarda, ticari mümessiline yapılan tebliğ muteberdir. Yine, 6099 sayılı Kanun'un 5. maddesi ile 7201 sayılı Kanun'un 21. maddesine eklenen ikinci fıkrasına göre, “Gösterilen adres muhatabın adres kayıt sistemindeki adresi olup, muhatap o adreste hiç oturmamış veya o adresten sürekli olarak ayrılmış olsa dahi, tebliğ memuru tebliğ olunacak evrakı, o yerin muhtar veya ihtiyar heyeti azasından birine veyahut zabıta amir veya memurlarına imza karşılığında teslim eder ve tesellüm edenin adresini ihtiva eden ihbarnameyi gösterilen adresteki binanın kapısına yapıştırır. İhbarnamenin kapıya yapıştırıldığı tarih, tebliğ tarihi sayılır.”; Yine, 6099 sayılı Kanun'un 9. maddesi ile değişik 7201 sayılı Kanun'un 35. maddesinin ikinci fıkrasına göre, “Adresini değiştiren kimse yenisini bildirmediği ve adres kayıt sisteminde yerleşim yeri adresi de tespit edilemediği takdirde, tebliğ olunacak evrakın bir nüshası eski adrese ait binanın kapısına asılır ve asılma tarihi tebliğ tarihi sayılır.” düzenlemelerine yer verilmiştir. '
Tüm bu düzenlemeler gözetildiğinde, artık, adres kayıt sisteminde yazılı adresi bulunanlara, 7201 sayılı Kanunun 35. maddesine göre tebligat yapılamayacak olup; bilinen en son adresin tebligata elverişli olmadığının anlaşılması veya tebligat yapılamaması hâlinde, adres kayıt sisteminde yazılı adresine, 21. maddenin ikinci fıkrasına göre tebliğ yapılması gerekecektir.
Eldeki davada davalı asıl işveren ...yapı koop. Tasfiye edildiği belirlendiği, tasfiye memurlarına tebliğat yapılmış isede tebliğat tarihinden önce noter vasıtası ile istifa ettikleri, Davalı ... koop tasifiye edip etmediğin araştırılması, Tasfiye etmiş ve terkini yapılmış ise Ticaret kanununa göre davacı tarafından koperatifin ihyasının yapılarak usulünce tebliğatın yapılması, davalının Tasfiye edilmemesi halinde ilgili Ticaret Sicil müdürlüğünden sorularak tebliğatın usulünce yapılarak taraf teşkilinin sağlanması,
Davalı-... İnş. Paz. Tic. Ltd. Şti. adresine usulünce Mahkeme kararının tebliğ edilmeden ilanen tebliğatın yapıldığı, davalının bildirilen adresindeki binanın yıkılmış olup boş arsadır şeklindeki tebliğat mazbatasına şerh tutulmuş olmasına rağmen Ticaret sicil müdürlüğünden yeni adresin sorulmadan 35 göre yapılan tebliğatın usulsüz yapıldığı anlaşılmakta, geri çevirmeye mahal verilmeksizin, gıyabi hükmün Tebligat Kanunu'nun 10, 12,13, 21 ve 35. maddelerine göre usulünce tebliğ edilerek; temyiz süresi geçtikten ve gerektiğinde Hukuk Muhakemeleri Kanununun geçici 3.maddesi gereği, Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu’nun 432. maddesindeki prosedür işletildikten sonra gönderilmek üzere, dosyanın mahalline GERİ ÇEVRİLMESİNE, 02.10.2018 gününde oybirliğiyle karar verildi.