1. sayfa (Toplam 1 sayfa)

10. Hukuk Dairesi 2016/14571 E. , 2019/4705 K.

Gönderilme zamanı: 18 Kas 2021, 20:30
gönderen İctihat
10. Hukuk Dairesi 2016/14571 E. , 2019/4705 K.


'İçtihat Metni'

Mahkemesi :İş Mahkemesi

Dava, iş kazasının tespiti istemine ilişkindir.
Mahkemece, ilamında belirtildiği şekilde davanın kabulüne karar verilmiştir.
Hükmün, davalılardan Kurum vekili ile Dr.... Blokları Yöneticiliği ve ... tarafından temyiz edilmesi üzerine, temyiz isteklerinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hakimi ... tarafından raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tespit edildi.
5510 sayılı Kanun'un anlamında sigortalı niteliğini kazanmanın koşulları başlıca üç başlık altında toplanmaktadır. Bunlar: a) Çalışma ilişkisinin kural olarak hizmet akdine dayanması, b) İşin işverene ait yerde yapılması, c) Kanunda açıkça belirtilen sigortalı sayılmayacak kişilerden olunmaması şeklinde sıralanabilir. Sigortalı olabilmek için bu koşulların bir arada bulunması zorunludur.
5510 sayılı Kanunun 13. maddesinde ise iş kazası,
'a) Sigortalının işyerinde bulunduğu sırada,
b)(Değişik bend:17.04.2008-5754 S.K./8.mad) İşveren tarafından yürütülmekte olan iş nedeniyle, sigortalı kendi adına ve hesabına bağımsız çalışıyorsa yürütmekte olduğu iş nedeniyle,
c)Bir işverene bağlı olarak çalışan sigortalının, görevli olarak işyeri dışında başka bir yere gönderilmesi nedeniyle asıl işini yapmaksızın geçen zamanlarda,
d)(Değişik bend:17.04.2008-5754 S.K./8.mad) Bu Kanunun 4üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamındaki emziren kadın sigortalının, iş mevzuatı gereğince çocuğuna süt vermek için ayrılan zamanlarda,
e)Sigortalıların, işverence sağlanan bir taşıtla işin yapıldığı yere gidiş gelişi sırasında, meydana gelen ve sigortalıyı hemen veya sonradan bedenen ya da ruhen özüre uğratan olay olarak tanımlanmıştır.
Olayın, işkazası olarak kabul edilebilmesi için olaya maruz kalan kişinin 5510 sayılı Kanunun 4. maddesi anlamında sigortalı olması, olayın, 5510 sayılı Kanunun 13. maddesinde sayılı ve sınırlı olarak belirtilen hal ve durumlardan birinde meydana gelmesi koşuldur. Başka bir anlatımla, olayın, iş kazası sayılabilmesi için iki koşulun birlikte gerçekleşmesi zorunludur.
Somut dava dosyasında yukarıda anlatılan esaslar doğrultusunda öncelikle; iş kazası davasında işveren olmayan tarafa husumet yöneltilemeyeceği göz önünde bulundurularak, davalı site yönetiminin asıl işveren olup olmadığı araştırılmalı, davalı site yönetimi, davalı ... ve sigortalı arasındaki ilişki belirlenerek, sigortalının çalışmasına konu işin istisna akdi olup olmadığı, taraflar arasında asıl işveren alt işveren ilişkisi bulunup bulunmadığı irdelenmeli ve istisna akdi olduğu kanaatine varılırsa davalı site yönetimi için davanın reddine karar verilmelidir. Bu sebeple mahkemece gerekli araştırma yapılarak, dava ve dava dışı taraf beyanları belirtilen tüm bu delillerle birlikte değerlendirilerek elde edilecek sonuca göre hüküm kurulmalıdır.
O hâlde, davalılardan Kurum vekili ile Dr.... Blokları Yöneticiliği ve ...'in bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
SONUÇ : Temyiz edilen kararın yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, temyiz harcının istek halinde davalılardan Dr.... Blokları Yöneticiliği ve ...'e iadesine, 23.05.2019 gününde oybirliğiyle karar verildi.