1. sayfa (Toplam 1 sayfa)

13. Hukuk Dairesi 2016/20886 E. , 2019/4323 K.

Gönderilme zamanı: 18 Kas 2021, 20:30
gönderen İctihat
13. Hukuk Dairesi 2016/20886 E. , 2019/4323 K.


'İçtihat Metni'



... ve ... Bankası A.Ş. vekili avukat ... ile ... aralarındaki dava hakkında ........Mahkemesinden verilen 02/06/2016 tarih ve 2015/880-2016/825 sayılı hükmün davacı avukatı tarafından temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi gereği konuşuldu.

KARAR

Davacı, davalı ile aralarındaki tüketici ... sözleşmesi gereği davalının ödemesi gereken Eylül ve Ekim 2014 aylarına ilişkin ... taksitlerini ödemediğini, davalıya borcunu ödemesi için 30 günlük süre verilerek aksi takdirde bakiye tüm borcun muaccel hale geleceğinin ihtar edildiğini, buna rağmen ödeme yapılmadığı için davalı hakkında icra takibi başlatıldığını ileri sürerek; davalının takibe vaki itirazının iptaline, aleyhine alacağın %20 sinden az olmamak üzere icra inkar tazminatına karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Mahkemece davanın kısmen kabulüne karar verilmiş; hüküm, davacı tarafça temyiz edilmiştir.
Tebliğ imkansızlığı hallerinde tebligat 7201 sayılı Tebligat Kanununun 21. maddesindeki esaslara göre yapılır. Buna göre tebligat evrakında gösterilen adresin adres kayıt sistemindeki adres olmadığı veya 21/2. maddeye göre tebligat yapılacağına yönelik meşruhatın bulunmadığı hallerde muhatap veya kendisine tebligat yapılabilecek kimselerden hiçbiri gösterilen adreste bulunmaz veya tebellüğden imtina ederse, tebliğ memuru tebliğ olunacak evrakı, o yerin muhtar veya ihtiyar heyeti azasından birine veyahut zabıta amir veya memurlarına imza mukabilinde teslim eder ve tesellüm edenin adresini ihtiva eden ihbarnameyi gösterilen adresteki binanın kapısına yapıştırmakla beraber, adreste bulunmama halinde tebliğ olunacak şahsa keyfiyetin haber verilmesini de mümkün oldukça en yakın komşularından birine, varsa yönetici veya kapıcıya da bildirilir. İhbarnamenin kapıya yapıştırıldığı tarih, tebliğ tarihi sayılır.
Tebligat yönetmeliğinin 30. Maddesinde ise muhatabın adreste bulunmaması, ölmesi veya adresinden sürekli olarak ayrılması halinde yapılacak işlemlerin neler olduğu gösterilmiştir. Buna göre adres kayıt sistemindeki yerleşim yeri adresine meşruhat verilerek çıkarılan tebligatlar hariç olmak üzere, muhatap veya muhatap adına tebliğ yapılabilecek olanlardan hiçbiri gösterilen adreste sürekli olarak bulunmazsa, tebliğ memurunun, adreste bulunmama sebebini bilmesi muhtemel komşu, yönetici, kapıcı, muhtar, ihtiyar heyeti veya meclisi üyeleri, kolluk amir ve memurlarından araştırarak beyanlarını tebliğ mazbatasına yazıp imzalatması, imzadan çekinmeleri halinde bu durumu yazarak imzalaması gerekir. Muhatap ölmüşse veya gösterilen adresten sürekli olarak ayrılmış ve yeni adresi de tebliğ memurunca tespit edilememişse tebligat evrakı, tebligatı çıkaran mercie geri gönderilir. Yeni adres, tebliğ memuru tarafından tespit edilmişse bu adres, tebliğ mazbatasındaki mahsus yerine ve tebliğ evrakındaki adresin bulunduğu tarafa yazılır. Yeni adres, tebliğ memurunun tevzi bölgesi dâhilinde bulunduğu takdirde tebligat o adrese yapılır. Yeni adres, aynı ... merkezinin diğer bir tevzi bölgesinde veya başka bir .... merkezinin mıntıkası içinde bulunursa, tebliğ evrakı yeni adreste tebliğinin temini için memur tarafından bağlı olduğu merkeze iade olunur.... ... maddede yer alan hususlar göz önünde bulundurulduğunda tebligatın, tebliğ evrakında belirtilen tarihten önce yapılamayacağının anlaşılması veya yeni adresin yabancı bir ülkeye ait olması durumunda .... merkezi tebliğ evrakını tebligatı çıkaran mercie geri gönderir.
Somut olayda gerekçeli kararın davalının bilinen adresine tebliğe çıkarıldığı, tebligat mazbatasının 21/1'e göre tebliğ yapıldığına yönelik şerhle birlikte mercine iade edildiği görülmektedir.
Ancak, yukarıda belirtildiği üzere Tebligat Kanunun 21/1. ve Yönetmeliğin 30/1. maddesi uyarınca yapılacak tebligatlarda muhatap adreste bulunamaz ise tebliğ memurunun, adreste bulunmama sebebini bilmesi muhtemel komşu, yönetici, kapıcı, muhtar, ihtiyar heyeti veya meclisi üyeleri, kolluk amir ve memurlarından araştırarak beyanlarını tebliğ mazbatasına yazıp imzalatması, imzadan çekinmeleri halinde bu durumu yazarak imzalaması gerekir. Tebligat hukuku, şekli bir hukuk olup, mahkemece, tebliğ işleminin usulüne uygunluğunun denetlenebilmesi için tebligatın belirlenen şekilde yapılmış olması yanında yapılan işlemlerin evraka yazılmış olması da gerekir. Somut olayda tebligat mazbatası incelendiğinde tebligat memurunca muhatabın adreste geçici olarak bulunmadığı komşusunun beyanı ile tespit edilmişse de, imzadan imtina ettiği anlaşılan beyan sahibinin ad ve soy adı tespit edilerek tebligat evrakına yazılmamıştır. Davalıya yapılan tebligat işlemi bu haliyle denetime elverişli olmadığından yukarıda belirtilen kanun ve yönetmelik hükümleri gereği usulsüzdür.
Açıklanan nedenlerle, dosyanın, gerekçeli kararın davalıya usulüne uygun olarak tebliği sağlanıp, temyiz süresi beklendikten sonra dairemize gönderilmesi için mahalline GERİ ÇEVRİLMESİNE, 01/04/2019 gününde oybirliğiyle karar verildi.