2. Hukuk Dairesi 2016/14028 E. , 2018/3505 K.
'İçtihat Metni'
MAHKEMESİ :Aile Mahkemesi
DAVA TÜRÜ : Boşanma
Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen, yukarıda tarihi ve numarası gösterilen hüküm davalı erkek tarafından temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
Dava dilekçesi, mahkeme tarafından davalıya tebliğ edilir. Davalının iki hafta içinde davaya cevap verebileceği tebliğ zarfında gösterilir (HMK m. 122). Dilekçelerin karşılıklı verilmesinden ya da davalının cevap vermemesi halinde mahkemece ön inceleme duruşma günü belirlenir ve taraflar ön inceleme duruşmasına davet edilir (HMK m. 139). Mahkeme ön incelemede; dava şartlarını ve ilk itirazları inceler, uyuşmazlık konularını tam olarak belirler, hazırlık işlemleri ile tarafların delillerini sunmaları ve delillerin toplanması için gereken işlemleri yapar, tarafların üzerinde serbestçe tasarruf edebileceği davalarda onları sulhe teşvik eder ve bu hususlan tutanağa geçiren ön inceleme tamamlanmadan ve gerekli kararlar alınmadan tahkikata geçilemez ve tahkikat İçin duruşma günü verilemez (HMK m. 137). Taraflar, ön inceleme aşamasının tamamlanmasından sonra tahkikat için duruşmaya davet edilir (HMK m.147/1). Mahkeme, tahkikatın bitiminden sonra, sözlü yargılama ve hüküm için tayin olacak gün ve saatte mahkemede hazır bulunmalarını sağlamak amacıyla iki tarafı davet eder. Taraflara çıkartılacak olan davetiyede, belirlenen gün ve saatte mahkemede hazır bulunmadıkları takdirde yokluklarında hüküm verileceği hususu bildirilir. Sözlü yargılamada mahkeme, taraflara son sözlerini sorar ve hükmünü verir (HMK m. 186/1-2).
Dava dilekçesinde, davalı erkek ile üç aydır ayrı yaşadıklarını belirten davacı kadın, davalı erkeğin tebligat adresini fiilen kendisinin yaşadığı ' ... caddesi No:31/A-4 .../...' olarak bildirmiş, davalı erkeğe dava dilekçesi, ön inceleme ve tahkikat duruşma günleri belirtilen bu adrese tebliğe çıkarılmış, bu tebligatlar muhatabın adreste bulunmadığı belirtilerek komşusunun imzasına tebliğ edilmiş, davalı duruşmalara katılmamış, davalının yokluğunda hüküm verilmiştir. Davalı hakkında mahkemece yapılan sosyal ve ekonomik durum araştırmasında da davalıya tebligatların yapıldığı bu adreste davacı kadının oturduğu davalının bu adreste bulunmadığı rapor edilmiştir.
Tebligat, tebliğ yapılacak şahsa, bilinen en son adresinde yapılır (Teb. K. m. 10/1). Bilinen en son adresin tespitinde, tebliğ isteyenin beyanı, muhatabın veya diğer ilgililerin bildirimleri ya da mevcut belgeler esas alınır (Tebligat Kanunu Uygulama Yönetmeliği m.16/1). Bilinen en son adresin tebligata elverişli olmadığının anlaşılması veya bu adreste tebligat yapılamaması halinde, muhatabın adres kayıt sisteminde bulunan yerleşim yeri adresi bilinen en son adres olarak kabul edilir ve tebligat buraya yapılır (Teb. K. m. 10/2. Yönetmelik m. 16/2).
Yapılan yargılamadan; davalının bir kamu kurumunda memur olarak çalıştığı, davacı kadın tarafından bilinen davalının iş yeri adresine sözlü yargılama duruşma gününün usulüne uygun şekilde tebliğ edildiği, dava tarihi itibariyle tarafların üç aydır ayrı yaşadıkları, dava dilekçesinde bildirilen adreste davacı kadının yaşadığı ve davalının bu adreste bulunmadığı anlaşıldığına göre, dava dilekçesinde bildirilen '... caddesi No:31/A-4 .../...' adresinin davalının bilinen en son adresi olduğunun kabulü mümkün olmayıp, dava dilekçesi, ön inceleme ve tahkikat duruşma günlerinin davalıya tebliği geçersizdir. Bu sebeple, dava dilekçesinin davalıya usulüne uygun olarak tebliği sağlandıktan ve dilekçelerin karşılıklı verilmesi aşaması tamamlandıktan sonra ön inceleme duruşma günü belirlenerek usulüne uygun ön inceleme duruşması tamamlandıktan sonra tahkikat ve sözlü yargılama işlemleri tamamlanarak gerçekleşecek sonuca göre bir karar verilmesi gerekirken, taraf teşkili sağlanmadan hüküm kurulması hukuki dinlenilme hakkına (HMK m. 27) aykırı olup, bozmayı gerektirmiştir.
SONUÇ: Temyiz edilen hükmün yukarıda gösterilen sebeple BOZULMASINA, bozma sebebine göre davalının diğer temyiz itirazlarının şimdilik incelenmesine yer olmadığına, temyiz peşin harcının istek halinde yatırana geri verilmesine, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere oybirliğiyle karar verildi. 19.03.2018(Pzt.)
2. Hukuk Dairesi 2016/14028 E. , 2018/3505 K.
-
- Benzer Konular
- Cevaplar
- Görüntüleme
- Son mesaj
-
- 0 Cevaplar
- 11 Görüntüleme
-
Son mesaj gönderen Ictihat
-
- 0 Cevaplar
- 18 Görüntüleme
-
Son mesaj gönderen Ictihat
-
- 0 Cevaplar
- 9 Görüntüleme
-
Son mesaj gönderen Ictihat
-
- 0 Cevaplar
- 15 Görüntüleme
-
Son mesaj gönderen Ictihat
-
- 0 Cevaplar
- 17 Görüntüleme
-
Son mesaj gönderen Ictihat
-
- 0 Cevaplar
- 14 Görüntüleme
-
Son mesaj gönderen Ictihat
-
- 0 Cevaplar
- 16 Görüntüleme
-
Son mesaj gönderen Ictihat
-
- 0 Cevaplar
- 15 Görüntüleme
-
Son mesaj gönderen İctihat
-
- 0 Cevaplar
- 25 Görüntüleme
-
Son mesaj gönderen Ictihat
-
- 0 Cevaplar
- 10 Görüntüleme
-
Son mesaj gönderen Ictihat