17. Hukuk Dairesi 2019/161 E. , 2019/175 K.
'İçtihat Metni'
MAHKEMESİ :Ticaret Mahkemesi
-K A R A R-
5235 sayılı Adli Yargı İlk Derece Mahkemesi ile Bölge Adliye Mahkemelerinin Kuruluş, Görev ve Yetkileri hakkındaki kanunun 25 ve geçici 2. maddeleri uyarınca tüm yurtta 20.07.2016 tarihinde göreve başlamıştır.
5684 sayılı Sigortacılık Kanununun 'Sigortacılıkta Tahkim' başlıklı 12. maddesinin son cümlesinde 'Temyize ilişkin usul ve esaslar hakkında Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu uygulanır.' düzenlemesi, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 447/2. maddesi 'Mevzuatta yürürlükten kaldırılan 18.06.1927 tarihli ve 1086 sayılı H.U.M.K'ya yapılan yollamalar, H.M.K'nın bu hükümlerinin karşılığının oluşturan maddelerine yapılmış sayılır.' düzenlemesi ile sigortacılıkta tahkim ile ilgili kanun yolunda H.M.K'nın uygulanacağı anlaşılmaktadır. Ayrıca 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunun 341/5 maddesinde 'diğer kanunlarda temyiz edilebileceği veya haklarında Yargıtay'a başvurulabileceği belirtilmiş olup da Bölge Adliye Mahkemelerinin görev alanına giren dava ve işlere ilişkin nihai kararlarına karşı Bölge Adliye Mahkemelerine başvurulabileceği' düzenlenmiştir.
Bölge Adliye Mahkemelerinin kuruluş amacı iki dereceli yargılamayı getirmektedir. Buradaki saik ise denetim arttıkça en az hatayla adil ve güvenilir yargılamayı gerçekleştirmektir. Bu sistem getirilirken maddi denetim-hukuki denetim ayrımı yapılarak maddi denetimin istinafta yapılması (hukuki denetimle birlikte), temyiz ise hukuk birliğini sağlamaya yönelik olarak hukuki denetimi sağlayan bir kanun yolu olarak düzenlenmiştir. Sigorta hakem heyeti kararının temyiz edilmesi ile Yargıtay'da bu
incelemenin yapılması halinde 20.07.2016'dan itibaren yeni bir sistemin dışında yine maddi-hukuki denetim yapmak suretiyle Bölge Adliye Mahkemelerinin görevi Yargıtay'a yaptırılmış olacaktır.
Zira Bölge Adliye Mahkemelerinin kurulması ile birlikte olağan kanun yolları olarak ilk derece mahkeme kararlarına karşı Bölge Adliye Mahkemesi’nde istinaf, Bölge Adliye Mahkemelerinin kararlarına karşı da Yargıtay'da temyiz yoluna başvurulacağından, bölge adliye mahkemelerinin açıldığı 20.07.2016 tarihinden sonra verilen hakem heyeti ya da itiraz hakem heyeti kararları istinaf kanun yoluna tabi olup, inceleme bölge adliye mahkemesince yapılacağından dosyanın ilgili bölge adliye mahkemesine gönderilmek üzere yerel mahkemesine GÖNDERİLMESİNE, 15/01/2019 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.
17. Hukuk Dairesi 2019/161 E. , 2019/175 K.
-