18. Hukuk Dairesi 2016/7661 E. , 2016/8843 K.

Kilitli
Kullanıcı avatarı
İctihat

18. Hukuk Dairesi 2016/7661 E. , 2016/8843 K.

'İçtihat Metni'

MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi

Dava dilekçesinde, eğitim ve öğretim giderinden kaynaklanan 12.517,00 TL alacağın dava tarihinden itibaren işleyecek yasal faiziyle birlikte tahsili istenilmiştir. Mahkemece davanın kısmen kabulüne karar verilmiş, hüküm davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.

Y A R G I T A Y K A R A R I

Temyiz isteminin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; davalının .... olarak görev yaparken 3 Mart 2008 tarihinde disiplinsizlik nedeniyle ilişiğinin kesildiğini ileri sürerek, eğitim-öğretim gideri olarak 12517,00.TL alacağın dava tarihinden itibaren işleyecek yasal faizi ile birlikte davalıdan tahsilini istemiş; mahkemece, davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
Dava, 926 Sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu'ndan kaynaklanan eğitim ve öğretim alacağının tahsili istemine ilişkin olup '6318 sayılı Askerlik Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un 47. maddesiyle 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu’nun 112. maddesinin birinci fıkrasında yapılan değişiklik uyarınca davalının borcu eksik mecburi hizmet süresi ile orantılı olarak hesaplanması gerekirken, mecburi hizmet süresini onbeş yıl olarak hesaplayan ve denetime elverişli olmayan bilirkişi raporuna göre hüküm kurulması doğru görülmemiştir.
Bu itibarla yukarıda açıklanan esaslar gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün HUMK.nun 428.maddesi gereğince BOZULMASINA, 02.06.2016 gününde oybirliğiyle karar verildi.

Kilitli