1. sayfa (Toplam 1 sayfa)

Ekonomik gücü olmayan kocanın nafaka ile yükümlü kılınmasının doğru olmadığı

Gönderilme zamanı: 26 Kas 2021, 12:19
gönderen Hepsihukuk
YARGITAY

2. HUKUK DAİRESİ

Esas Numarası: 2003/6627

Karar Numarası: 2003/8302

Karar Tarihi: 05.06.2003

VELAYETİN KALDIRILMASI

AKIL HASTALIĞI

BOŞANMA DAVASI

VELAYET GÖREVİNİN İHMALİ

EŞLERİN BİRLİĞİN GİDERLERİNE KATILMASI

NAFAKA

ÖZETİ: Davalı akıl hastasıysa eylemleri iradi olmadığından çekilmezliğe dayalı boşanma davasının reddi gerekir. Davalı akıl hastası olup velayet görevini gereği gibi yerine getiremeyecekse bu yön gözetilmeden çocuğun velayet hakkının anneye verilmesi gerekir. Eşler birliğin giderlerine güçleri oranında emek ve mal varlıkları ile katılırlar. Davalının çalışmadığı, malı ve geliri bulunmadığı belirlenmiştir. Bu yön gözetilmeden ekonomik gücü olmayan kocanın nafaka ile yükümlü kılınması da doğru değildir.

Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen ve yukarıda tarih numarası gösterilen hüküm nafakalar yönünden temyiz edilmekle evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:

1- Davalı akıl hastasıdır. Eylemleri iradi olmadığından çekilmezliğe dayalı boşanma davasının reddi gerekir. Ancak boşanma hükmü temyiz edilmediğinden bu yön bozma nedeni yapılamamış yanılgıya işaret edinilmekle yetinilmiştir.

2- Davalı akıl hastası olup velayet görevini gereği gibi yerine getiremeyecektir. Bu yön gözetilmeden küçük Yüksel'in velayet hakkının da anneye verilmesi gerekirken babaya verilmesi kanuna aykırı olduğundan hükmün bozulması gerekmiştir. (TMK.md.348/1) (HUMK.md.439/2)

3- Eşler birliğin giderlerine güçleri oranında emek ve mal varlıkları ile katılırlar. Davalının çalışmadığı, malı ve geliri bulunmadığı belirlenmiştir. Bu yön gözetilmeden ekonomik gücü olmayan kocanın nafaka ile yükümlü kılınması da doğru bulunmamıştır. (TMK.md.182-186)

SONUÇ: Hükmün 2. ve 3. bentlerde gösterilen nedenlerle BOZULMASINA, bozma ile ilgili sair hususların incelenmesine yer olmadığına, temyiz peşin harcının yatırana geri verilmesine, 05.06.2003 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.