1. sayfa (Toplam 1 sayfa)

Facebook cezasına iptal kararı

Gönderilme zamanı: 26 Kas 2021, 22:19
gönderen Hepsihukuk
Facebookta, siyasi içerik paylaşan kişi memuriyetten atıldı. İdare mahkemesi önemli bir karar verdi.

İnternet dünyası ile birlikte, 657 sayılı Kanunun 125. maddesinde sayılan suçları işleme yolları çeşitlendi.

657 sayılı Kanunun 125. maddesinde şu şekilde bir suç bulunmaktadır.

"Yasaklanmış her türlü yayını veya siyasi veya ideolojik amaçlı bildiri, afiş, pankart, bant ve benzerlerini basmak, çoğaltmak, dağıtmak veya bunları kurumların herhangi bir yerine asmak veya teşhir etmek,"

Bu fiilin karşılığı memuriyetten çıkarmadır.

Samsun'da yaşanan olayda, bir hizmetli facebook'taki paylaşımlarında, Volkan Konak'a ait bir videoyu paylaşmıştır. Ancak bu video'ya, referandumda "Evet" oyu verenlere yönelik olarak galiz küfürler içeren alt yazılar eklenmiştir. Yine bir siyasi parti aleyhinde çok sayıda yazı yazmıştır. Hizmetlinin bu videoyu paylaşması ve yazıları yazması sonrasında, olay ihbar edilmiş, yapılan soruşturma sonrasında hizmetliye yukarıdaki madddeden dolayı "memuriyetten çıkarma cezası" verilmiştir.

Hizmetli, cezanın tebliğ tarihinden sonra 60 günde dava açma hakkına sahip olmasına rağmen bu süreyi kaçırmış ve dava açma süresinden 10 gün sonra dava açmıştır.

3 üyeli mahkeme heyeti oybirliği ile şu kararı almıştır:

1- Kişinin ailesini de etkileyen bu derece önemli bir kararda, memura itiraz yolu açık olarak gösterilmediği için, dava açma süresi geçtikten sonra dahi dava açılmış olsa, davayı kabul etmiş ve süre aşımı itirazını reddetmiştir.

2- Esas yönünden yapılan incelemede ise, bilirkişi raporunda yazıların hizmetli tarafından yazılıp yazılmadığının kesin olarak netleştirilemediği, bu tespitin yapılabilmesi için Emniyet Genel Müdürlüğü Bilişim Suçlarına yazı yazılması gerektiği tespitlerine atıfta bulunarak, hizmetlinin üzerine atfedilen fiilin açık ve somut bir şekilde ortaya konulamamış olması nedeniyle dava konusu memuriyetten çıkarma işlemini iptal etmiştir.

memurlar.net olarak, Mahkeme kararının incelenmesinden şu tespitleri yapıyoruz:

1- Sanal alem özelinde yaşanan olaylarda, özellikle de merkezleri yurtdışında olan ve Türkiye'de irtibat ofisleri olmayan sitelerdeki paylaşımlardan dolayı, öncelikle yazının hangi bigisayardan yazıldığının tespiti gerekmektedir. Bu tespit ise, yazının yazılmış olduğu sosyal paylaşım sitesinin vereceği bilgiler ile mümkündür. Sosyal paylaşım siteleri (memurlar.net forum ve üyelik bölümleri dahil olmak üzere) yazının İP ve saat bilgilerini verdiğinde, bu bilgi Telekom ile paylaşılmakta, Telekom da o IP'nın o saatte hangi bilgisayar tarafından kullanıldığını ilgili birime vermektedir. Mahkeme kararının verildiği tarihte facebook'un Türkiye irtibat bürosu bulunmuyordu ama şuan bulunuyor.

2- Olay, Kanunlar bağlamında her ne kadar suç olsa dahi, eğer o suçun kişi tarafından işlendiği açık olarak ispatlanamıyorsa, verilecek ceza yargıdan dönecektir.

3- Her memurun kullanmış olduğu kişisel bilgisayarını, sadece kendisinin bileceği bir şifre ile açmasında fayda bulunmaktadır.