Satılan malın tutarı vezneye girdikten sonra bildirimde bulunulması


Menkul ve Gayrimenkul Haczi, Kıymet Takdiri ve Muhafazası, Yediemin İşlemleri, Haczi Kabil Olan ve Olmayan Mallar, İstihkak İddiaları, Hapis Hakkı Uygulamaları.
Cevapla
Kullanıcı avatarı
Hepsihukuk
Mesaj Panosu Yöneticisi
Mesajlar: 2291
Kayıt: 28 Mar 2021, 13:29
İletişim:

Şikayetçi tarafça İİK’nun 100. maddesine aykırın olarak satılan malın tutarı vezneye girdikten sonra bildirimde bulunulduğundan, şikayetçinin hacze iştirak edemeyeceği gerekçesiyle şikayetin reddinin gerekeceği


Taraflar arasındaki sıra cetveline şikayetin yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı şikayetin reddine yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde şikayetçi vekilince temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.

-K A R A R-

Şikayetçi vekili, dava dışı borçluya karşı, ihtiyati haciz kararı ile 2.İcra Müdürlüğü’nün 2009/12232 sayılı dosyası ile takip başlatıldığını, 25.05.2009 tarihinde borçlunun mallarının haczedilerek yediemin olarak borçluya bırakılmasına rağmen muhafaza için gidildiğinde haczedilen malların yerinde bulunamadığını, söz konusu malların İzmir 1.İcra Müdürlüğü’nün 2009/15866 sayılı dosyası ile muhafaza altına alındığını tespit etmeleri üzerine, dosyaya İİK 100. maddesi gereğince bilgi verildiğini, menkul malın satıldığını ancak bedelin henüz alacaklıya ödenmediğini, düzenlenen sıra cetvelinde, alacağın ilk sırada olması gerektiği halde yer verilmediğini ileri sürerek, 2.İcra Müdürlüğü’nün 2009/12232 sayılı dosyasının sıra cetvelinde nazara alınmaması yönündeki memur muamelesinin iptali ile ilk sırada yer aldıkları dikkate alınarak yeniden sıra cetveli düzenlenmesine karar verilmesini talep etmiştir.

Şikayet olunan vekili, şikayetin reddini istemiştir.

Mahkemece, iddia, savunma, toplanan deliller ve tüm dosya kapsamına göre, şikayete konu takip dosyalarında haczedilen makinelerin farklı olduğu, şikayetçi tarafın 1.İcra Müdürlüğü’nce satışı yapılan makine ile ilgili haciz işlemi gerçekleştirmediği gerekçesiyle, şikayetin reddine karar verilmiştir.

Kararı, şikayetçi vekili temyiz etmiştir.

Şikayetçi tarafça İİK’nun 100. maddesine aykırı olarak satılan malın tutarı vezneye girdikten sonra bildirimde bulunulduğundan, şikayetçinin hacze iştirak edemeyeceği gerekçesiyle şikayetin reddi gerekirken, aynı sonuca yazılı gerekçelerle ulaşılması isabetsiz ise de sonucu itibariyle doğru olan kararın HUMK’nun 438/ son maddesi uyarınca gerekçesi değiştirilmek suretiyle onanması gerekmiştir.

SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle, şikayetçi vekilinin temyiz itirazlarının reddi ile hükmün HUMK’ nun 438/son maddesi uyarınca gerekçesi değiştirilmek ve düzeltilmek sureti ile ONANMASINA…

23. HD. 30.05.2012 T. E:165, K:3812
Cevapla
  • Benzer Konular
    Cevaplar
    Görüntüleme
    Son mesaj

“Haciz ve Kıymet Takdiri” sayfasına dön