AİLE KONUTU VE TAHLİYE KARARI -İHTİYATİ TEDBİR -TAHLİYENİN DURDURULMASI -ÖRNEK14


Nişanlanma, Evlenme, Ayrılık ve Boşanma davalar, Velayet, Vesayet, Nafaka ve Tazminat davası, Mal Rejimleri, Ad Soyad Tashihi davaları, Yaş Tashihi davası, Hak ve Fiil Ehliyeti, Yasal Mirasçılar ve Miras Payları, Reddi Miras ve Reddin İptali davaları
Cevapla
Kullanıcı avatarı
Hepsihukuk
Mesaj Panosu Yöneticisi
Mesajlar: 2291
Kayıt: 28 Mar 2021, 13:29
İletişim:

YARGITAY 12. HUKUK DAİRESİ

Esas No : 2013/11579
Karar No : 2013/18318



DAVA : Mahalli mahkeme kararının müddeti içinde temyizen tetkiki alacaklı tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye gönderilmiş olup, dava dosyası için tetkik hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve dosya içerisindeki tüm belgeler okunup incelendikten sonra işin gereği görüşülüp düşünüldü:

KARAR : Sair temyiz itirazları yerinde değil ise de;

Alacaklı A. R. tarafından, tahliye taahhüdüne dayalı olarak Y. aleyhine ilamsız icra takibine başlandığı, örnek 14 numaralı tahliye emrinin Y.'e 3.5.2012 tarihinde tebliğ edildiği, takibin itiraz edilmeksizin kesinleşmesi üzerine, 4.7.2012 tarihinde tahliyenin infazı için taşınmaza gidildiği, şikayetçi A.'in ise icra mahkemesine başvurarak, taşınmazın aile konutu olduğunu, eşi E. ile aralarındaki boşanma davası ve taşınmaz hakkında aile konutu şerhi talebiyle açtığı davalarda taşınmaz üzerine tedbir konulmasına rağmen tedbir kararının Tapu Sicil Müdürlüğü'ne geç ulaştırılmasından dolayı eşi E. tarafından taşınmazın muvazaalı olarak satışının yapıldığı iddiasıyla mahkemelerce verilen tedbir kararları doğrultusunda tahliye kararının kaldırılmasına karar verilmesini talep ettiği görülmektedir.

Dosya içinde mevcut Bakırköy 4. Aile Mahkemesi'nin 2012/25 E. sayılı ve 19.1.2012 tarihli tedbir kararı ve anılan mahkemeye hitaben yazılmış dava dilekçesi içeriği ile icra takip dosyasından, şikayetçi A.'in aralarında boşanma davası bulunan eşi E. adına kayıtlı taşınmazın, 2.2.2012 tarihinde E. tarafından Y.'e, 2.4.2012 tarihinde de Y. tarafından A. R.'e satıldığı, Y. tarafından A. R.'e takip dayanağı tahliye taahhütnamesinin verildiği anlaşılmıştır.

A. R. ile Y. arasındaki takip kesinleşmekle takibin tarafları arasındaki ilişkinin hukuksal niteliği ve kesinleşen takibin sonuçları uyuşmazlık konusu olmaktan çıkmıştır. Dolayısıyla şikayete konu olayda 2004 Sayılı İcra ve İflas Kanunu'nun 276/ son maddesinin uygulanma olanağı bulunmamaktadır.

Burada alacaklı ile borçlu arasındaki ilişki üzerinde değil; şikayetçinin onlar karşısındaki konumu üzerinde durmak gereği ortaya çıkmaktadır.

Kural olarak; eşlerden birisi diğerine karşı ve ona tebaen taşınmazda oturduğundan “boşanma gerçekleşse bile” İİK. nın 276/ son maddesi hükmü gereğince üçüncü kişi konumunda değildir.

Ancak, kural bu olmasına karşın tahliyeye konu konutun “aile konutu” olarak kullanıldığı, şikayetçi eşin halen bu yerde oturmaya devam ettiği ileri sürüldüğüne göre şikayetçinin bu iddiası üzerinde durmak gerekir.

Zira 4721 Sayılı Türk Medeni Kanunu'nun “Aile konutu” başlıklı 194/1. maddesinde;

“Eşlerden biri, diğer eşin açık rızası bulunmadıkça, aile konutu ile ilgili kira sözleşmesini feshedemez, aile konutunu devredemez veya aile konutu üzerindeki hakları sınırlayamaz” hükmü yer almakta; aynı Kanunun 194/3. maddesinde ise; “Aile konutu olarak özgülenen taşınmaz malın maliki olmayan eş, tapu kütüğüne konutla ilgili gerekli şerhin verilmesini isteyebilir.” düzenlemesi bulunmaktadır.

Bu hükümler göstermektedir ki, aile konutu özel bir konuma ve öneme sahip kılınmış ve üzerindeki tasarruf yetkisi yasa ile sınırlandırılmıştır. Takibe ve tahliyeye konu taşınmazın aile konutu olduğunun belirlenmesi halinde bu yasal gereklerin yerine getirilip getirilmediğinin araştırılması gerekecektir.

Şikayetçi tarafından Bakırköy 4. Aile Mahkemesi'nin 2012/25 E. sayılı dosyası ile dava açıldığına göre, anılan davanın, tahliyesi istenen yerin “aile konutu” olduğunun tespitine yönelik olarak açıldığının belirlenmesi halinde, bu dava bekletici mesele yapılarak sonucuna göre karar verilmesi gerekir ( H.G.K.'nun 26.10.2005 tarih ve 2005/12-676 E. 2005/600 K. sayılı ve 19.10.2005 tarih ve 2005/12-652 E. 2005/583 K. sayılı kararları ).

Mahkemece yukarda açıklanan hususlar gözardı edilerek eksik incelemeyle yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsizdir.

SONUÇ : Alacaklının temyiz itirazlarının kısmen kabulüyle mahkeme kararının yukarda yazılı sebeplerle İİK. 366 ve HUMK.'nın 428. maddeleri uyarınca BOZULMASINA, ilamın tebliğinden itibaren 10 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 13.05.2013 tarihinde oybirliği ile karar verildi.
Cevapla
  • Benzer Konular
    Cevaplar
    Görüntüleme
    Son mesaj

“Kişiler & Aile Hukuku” sayfasına dön